Confidenţialitate

Ministerul Agriculturii cere Consiliului Concurenței să ancheteze scumpirea alimentelor: De ce ouăle și carnea sunt așa scumpe?

Ministerul Agriculturii sesizează Consiliul Concurenței pentru a verifica modul în care au fost scumpite alimentele în ultima perioadă.

Ministrul Petre Daea cere o analiză privind creșterea prețurilor – în special pentru ouă, carne și produse lactate.

Analizele ministerului nu au scos în evidență motive serioase care să determine majorări de prețuri. 

Într-o declarație pentru agenția națională de presă, Agerpres, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat:

„Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenței în care solicită instituției să analizeze scumpirea alimentelor.” Petre Daea

Ministrul Agriculturii a povestit experiența pe care a avut-o în câteva piețe și magazine, unde a constatat scumpirea alimentelor.

„Am mers în piețe și în magazine și am văzut care sunt prețurile la raft. Ne-am dus la producători ca să vedem care sunt costurile de producție și dacă în costuri au apărut modificări, ca urmare a scumpirii vreunui element ce compune costul de producție și am constatat că nu există. Poate doar acele mici modificări care apar în fiecare an, când temperaturile scad, dar care nu justifică scumpirile din piață.” Petre Daea

 

Ouăle – până la 80 de bani bucata

În prezent, un ou a ajuns să coste peste 80 de bani în marile magazine. Scumpirea a fost provocată de scandalul european privind contaminarea ouălor cu fipronil, în mai multe țări.

Dacă într-adevăr crescătorii de păsări au avut creșteri ale costurilor de producție, acestea se vor vedea peste câteva luni, în niciun caz nu ar trebui ca acum să apară scumpiri.

Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După valul de majorări de prețuri din octombrie, plătim mai mult pentru legume, ouă, lactate, făină dar și pentru conservele de legume. Și unii producători de pâine au mărit prețurile.

Iulia Nagy:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De cele mai multe ori, pentru scumpiri au fost invocate majorările de tarife pentru energie electrică și carburanți. Datele Institutului Național de Statistică arată că, după majorările din ultima perioadă, plătim cu 7% mai mult pentru energie electrică iar carburanții sunt mai scumpi cu 3,47%. Au fost majorate prețurile și pentru tutun și țigări. Media scumpirilor a fost în octombrie de 1,28%.

Ioana Brustur Căpitanu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.