Confidenţialitate

Ministerul Agiculturii: Cum ar putea înlocui pe rafturi carnea de porc din rasele Bazna și Mangalița carnea adusă din import

Românii aleg mai ales porcul când vine vorba de consumul de carne. Numai că în magazine se găsește mai ales carne de porc de import. Ministrul Agriculturii încearcă să schimbe situația și să stimuleze producția internă. Este unul dintre scopurile programului de sprijin pentru cei care vor să crească porci din rasele Bazna și Mangalița. Iar marile lanțuri de magazine au început să aloce  rafturi speciale produsele românești, în baza unui acord cu Ministerul Agriculturii (foto: porci-bazna.ro).

Cum funcționează schema de ajutor pentru rasele Bazna și Mangalița

Perioada de înscriere în Programul de sprijin pentru rasele Bazna-Mangalița s-a finalizat la 16 aprilie 2018.

Astfel, la nivelul întregii țări, s-au înscris în Program 304 furnizori, 30 procesatori și 6.186 crescători.

Ministerul Agriculturii a stabilit, în urma întâlnirilor cu specialiști și reprezentanți ai fermierilor că, pentru un purcel livrat la o greutate de minimum 10 kg, valoarea corectă este de 250 lei/cap, preț care să acopere cheltuielile cu producerea și creșterea acestuia.

Din cauza faptului că cele două rase erau pe cale de dispariție (Bazna și Mangalița), materialul de reproducere identificat nu putea asigura o livrare imediată pentru toți cei care doresc să devină crescători ai acestor rase, dar se urmărește atent livrarea materialului biologic, astfel încât, în timp, să poată fi asigurată toată cererea de purcei pentru toți cei interesați. Ministerul Agriculturii

Hotărârea Guvernului nr. 9/2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc” a fost publicată în Monitorul Oficial al României  în data de 16 ianuarie 2018.

Ajutorul de minimis reprezintă purceii primiți cu titlu gratuit de crescătorii de suine care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, pentru aplicarea programului de susținere a producerii cărnii de porc din rasele Bazna și Mangalița, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalița către un procesator/altă persoană juridică.

Termenul până la care s-au putut realiza înscrierile în program a fost de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Carne de porc de import în magazine

Chiar dacă ministrul Agriculturii spune că programul „Alege oaia” începe să dea roade, românii preferă carnea de porc, arată statisticile oficiale.  Să fie carne românească – speră autoritățile care au lansat Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița.

La ora actuală, o mare parte din carnea care ajunge în magazine este din străinătate. Vinovați de această situație sunt și producătorii, admit chiar reprezentanții patronatelor.

România a importat în 2017 aproximativ 230.000 de tone de carne.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.