Confidenţialitate

Ministeriabilii din echipa lui Nicolae Ciucă, audiați în Parlament

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlamentul, marți seară, lista cu miniștri și programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR.

Liberalul a admis că nu îi cunoaște pe unii dintre viitorii săi colegi, dar le-a citit CV-urile.

Miercuri, de la ora 10.00, cei 20 de ministeriabili vor fi audiați în comisiile parlamentare.

Joi, echipa executivă ar urma să primească votul de învestitură.

Pe ultima sută de metri, nominalizarea social-democratului Marius Humelnicu pentru Ministerul Economiei a fost retrasă, din cauza unor semne de întrebare asupra CV-ului său, fiind înlocuit cu Florin Spătaru, actualul director al șantierelor navale din Mangalia.

Propus ca ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu va ocupa și postul de vicepremier, alături de liderul Uniunii Maghiare. Kelemen Hunor a admis că este “scăzut” gradul de încredere pe care partenerii din noua coaliţie de guvernare îl au unii în ceilalţi, dar a adăugat că situația a existat și în timpul coabitării cu USR.

Programul de guvernare al Coaliţiei botezată “pentru Rezilienţă, Dezvoltare şi Prosperitate” promite construirea a 5 săli polivalente, 8 bazine olimpice, 150 săli de sport, 10.000 km de drumuri sau străzi locale modernizate, 500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, alături de digitalizare, descentralizare și debirocratizare.

Pensiile și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie.

Salariul minim brut va ajunge la 2.550 de lei anul viitor.

În sectorul sănătății publice, greu încercat de pandemie, coaliția vrea atingerea pragului de 10 milioane de vaccinați în 90 de zile, teste gratuite pentru angajații din sectoare esențiale și antivirale disponibile pe rețetă în farmacii.

Dovadă că noua coaliție funcționează a fost, marți, împărțirea fotoliilor de la vârful Parlamentului.

Social-democratul Marcel Ciolacu va conduce Camera Deputaților, iar liberalul Florin Cîţu – Senatul.

Comentând revocarea Ancăi Dragu de la șefia camerei superioare a legislativului, liderul Uniunii Salvați România, Dacian Cioloș, a spus că momentul reprezintă “o avanpremieră la modul în care noua majoritate va acționa”, și anume “în forță”.

USR denunță “tirania majorității” și se va adresa Curții Constituționale.

Acuzând că actuala conducere a PNL că a “trădat” electoratul, Ludovic Orban şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal, alături de 16 colegi parlamentari, între care Violeta Alexandru, Adrian Oros și Ionel Dancă.