Confidenţialitate

Minciuni la Minsk: Oficialii din Belarus au deturnat avionul Ryanair înainte să primească amenințarea cu bombă

Autoritățile din Belarus au deturnat avionul în care se afla ziaristul  Roman Protasevici înainte să primească amenințarea cu bombă care le-a servit drept pretext. Un furnizor de servicii de email din Germania (Proton Technologies AG) a descoperit acest lucru și afirmă – într-un comunicat – că nu există nicio dovadă credibilă că ceea ce susțin bielorușii este adevărat.

”Vom sprijini autoritățile europene dacă vom primi o solicitare legală”, a transmis compania Proton Techologies, într-un comunicat. Duminică, autorităţile din Belarus au trimis avioane de vânătoare pentru a forța aterizarea unui zbor de pasageri de la Atena spre Vilnius. La acel moment, a fost invocată o ameninţare cu bombă primită pe mail din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas.

În avion nu au fost găsită însă nicio bombă iar ulterior s-a aflat că mailul de amenințare fusese trimis după ce aeronava fusese deviată de la traseul ei.

În schimb, jurnalistul de opoziție Roman Protasevici şi partenera sa Sofia Sapega, aflați în avion, au fost arestaţi –  lucru care a determinat izolarea aeriană a Republicii Belarus și ar putea duce la impunerea unor “noi sancţiuni economice” din partea Uniunii Europene.