Confidenţialitate

Mină marină, descoperită de pescari în apropiere de Eforie Nord. Este al doilea dispozitiv provenit din zona de război care ajunge în zona României

Pericol pe Marea Neagră, la doi pași de țărmul românesc. O mină marină, care a fost observată la o distanță de numai 3,6 kilometri de Eforie, a fost distrusă de scafandrii militari ai Forțelor Navale Române. Este al doilea dispozitiv exploziv neutralizat provenit din zona de razboi a porturilor ucrainene din nordul Mării Negre, care ajunge în dreptul litoralului românesc.

Mina periculoasă a fost zărită duminică după amiază, de catre niște pescari, la 2 mile marine travers de statiunea Eforie. Dispozitivul exploziv, care cântărește 170 de kilograme și are o încărcătură de peste 20 kilograme de TNT, plutea la doar 100 de metri de barca pescarilor:

„Am ieșit la pescuit guvizi și era gata, gata să pescuim o mină. Am înțeles că o să vină niște vapoare. Noi stăm pe loc, suntem la 100 metri distanță să nu Doamne ferește!”

O șalupă a Gărzii de Coastă, aflata în patrulare, a alertat Forțele Navale Române. O echipă de scafandri de luptă, specializați în dezamorsarea și distrugerea minelor a ajuns la fața locului cu două nave militare rapide.

S-a constatat că era o mină marină de tip YaM, periculoasă pentru siguranța navigației în apele române.

Scafandrii militari au transportat-o într-un raion de siguranță și, la ora 20.10 au distrus-o prin explozie. S-a auzit o bubuitură asurzitoare, pământul s-a cutremurat, au spus martorii de pe țărm.

Aceasta este a doua mină marină distrusă de scafandrii români care provine din zona de nord a Mării Negre, dinspre portul ucrainean Odessa. Prima a fost neutralizată pe 28 martie, la 70 km travers de Capu Midia.

Citește și: Reacția MAE după ce Dmitri Medvedev a publicat o hartă care atribuie României teritorii ale Ucrainei: „Respingem ferm demersul lui Medvedev” | FOTO