Confidenţialitate

Militarii români ar putea lupta împotriva rebelilor Houthi, sub comanda SUA și UE. Klaus Iohannis a trimis documentul către Parlament | AUDIO

Militarii români ar putea participa la operațiunile militare ale SUA și UE împotriva rebelilor Houthi – se arată într-un document trimis Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis. Este vorba de o grupare susținută de Iran ca parte a ostilității sale față de Arabia Saudită și care sprijină Hamas în războiul din Gaza. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Iohannis a solicitat participarea militarilor români la două operațiuni menite să asigure libertatea de navigație în apele internaționale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.

La una dintre operațiuni se solicită participarea a până la cinci militari români, iar la cea de-a doua – până la trei militari români. Ambele operațiuni au loc sub comanda SUA și / sau a Uniunii Europene.

Cererea vine „în contextual în care situaţia de securitate din zona coastelor yemenite şi a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene şi mondiale”.

De la izbucnirea războiului din Gaza, grupul rebel yemenit Houthi, susținut de Iran, a lansat zeci de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Mai multe firme importante de transport maritim au suspendat traversările în zonă.

Grupul a fost format – potrivit BBC – în anii 1990, pentru a combate ceea ce ei considerau a fi corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primii pacienți încep să fie tratați la spitalul construit din donații de Asociația „Dăruiește Viață”. Directorul medical al Spitalului: „Am încheiat procesul de relocare. Ieri a fost primul copil operat” | AUDIO | GALERIE FOTO