Confidenţialitate

Mii de profesori au ieșit joi pe străzi pentru a protesta față de salarii. Amenință cu greva generală | AUDIO

Sindicaliștii din Educație, în a doua săptămână de proteste: mii de profesori au ieșit și astăzi pe străzile celor mai importante orașe din țară pentru a-și striga nemulțumirile. Aceștia susțin că sunt ignorați de Guvern. Cea mai importantă revendicare este cea legată de creșterea salariilor. În caz contrar, amenință cu greva generală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Asta este problema de fond a sistemului de Învățământ: salariile extrem de mici. Dacă vreți, ca exemplu, un profesor debutant are 2500 de lei în momentul de față. Total insuficient pentru a trăi normal”, spune liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – Simion Hancescu.

Salariile mici sunt și principala nemulțumire a sindicaliștilor. Aceștia acuză că veniturile nu le sunt indexate cu rata inflației, iar acolo unde au existat creșteri, acestea sunt prea mici ca să țină piept scumpirilor din ultima perioadă.

„Inflația vedem că este cea care este. Prețurile au crescut în realitate cu peste 25%, la cele mai multe produse, iar creșterea veniturilor în ianuarie a fost de 5% și ceva – 6%. Deci mult sub rata inflației – ceea ce a dus la o coborâre dramatică a puterii de cumpărare”, a mai spus Simion Hancescu.

Pentru salarii mai mari protestează și personalul nedidactic din unitățile de învățământ, unde media este de aproximativ 2.000 de lei pe lună.

Sindicaliștii amenință cu greva generală dacă cererile nu le vor fi ascultate

„Premierul vedem că tace. Nu avem niciun semnal din partea Executivului. Și asta ne pune pe gânduri. Este clar că Guvernul ne împinge către o grevă generală. Și, dacă ne amintim, în luna noiembrie în 2005, timp de trei săptămâni, școlile au fost închise și nu s-au făcut cursuri. Noi sperăm să nu se ajungă acolo. Sperăm în înțelepciunea guvernanților să discutăm pentru că sunt niște probleme”, a mai spus Simion Hancescu.

Profesorii protestează atât în București cât și în Sibiu, Brașov, Cluj sau Bihor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Protest al angajaților din învățământ la Craiova: „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale” | VIDEO