Confidenţialitate

Mii angajaţi MAI, mobilizaţi în zonele afectate de viscol

Ministerul Internelor anunţă că este 7.500 de angajaţi ai săi şi 5.000 de mijloace tehnice au acţionat în zonele din sud-estul României afectate de zăpadă şi viscol.

Alţi peste 8.000 de lucrători MAI sunt pregătiţi să suplimenteze forţele din teren.

Pentru preîntâmpinarea unor situaţii grave, s-a dispus preluarea din zonele de risc a persoanelor aflate în evidenţele medicale, cum sunt femeile însărcinate sau persoanele care necesită dializă, şi transportarea acestora, cu acordul lor, la spitale sau în alte zone accesibile.

În ultimele ore, peste 20 de pacienţi care necesitau dializă şi 10 femei însărcinate au fost transportate la unităţi medicale.

De asemenea, s-a intervenit pentru salvarea persoanelor care au rămas blocate în autovehicule din cauza viscolului, potrivit MAI.  Totodată, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor de fenomene meteorologice periculoase, s-a dispus dislocarea de efective şi mijloace din judeţele în care nu se înregistrează probleme deosebite. Astfel au fost dislocate forţe din judeţele Bacău, Argeş, Dâmboviţa, Iaşi, Vaslui, Olt, Mureş, Suceava, Botoşani, Galaţi, Timiş, Harghita şi Neamţ.

La nivelul judeţelor aflate sub incidenţa Codului Portocaliu şi Roşu au fost efectuate peste 2.000 de intervenţii medicale de către serviciile de Ambulanţă şi SMURD, inclusiv Bucureşti-Ilfov.

În prezent, sunt închise toate drumurile naţionale şi judeţene de pe raza a cinci judeţe (Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila şi Tulcea). Totodată, sunt închise circulaţiei Autostrada A2 şi 54 sectoare de drumuri naţionale din celelalte judeţe.  62 de trenuri au fost anulate, iar alte trei trenuri au întârzieri. De asemenea, pentru opt garnituri CFR a fost schimbat modul de tractare (de la electric la diesel). Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu este în continuare închis.

La nivel naţional, au fost anulate 10 curse aeriene (9 pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi una pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu).  De asemenea, toate porturile de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic.

Intervenţiile în zonele afectate vor continua până la restabilirea situaţiei de normalitate.