Confidenţialitate

Mihai Lucan, la controlul judiciar: România – o ţară căreia nu îi plac miturile

Medicul Mihai Lucan s-a prezentat, dimineaţă, la Secţia 17 Poliţie din Capitală, în cadrul măsurii controlului judiciar dispus de Tribunalul Bucureşti.

La ieşire, solicitat să comenteze faptul că persoana sa era un mit până la acest moment, fiind o somitate în domeniul urologiei, doctorul a precizat că “e o ţară căreia nu îi plac miturile” şi că “adevărul e al fiecăruia”.

Asaltat de întrebările jurnaliştilor, el a refuzat să răspundă, pe motiv că nu are voie să vorbească. Mihai Lucan l-a complimentat ironic pe un reporter: „Ești un drăguț, formulezi frumos întrebările”.  Pentru că îi blocau trecerea, chirurgul – care se deplasează cu ajutorul unui baston – i-a amenințat pe ziarişti că îi dă în judecată dacă va cădea.

Mihai Lucan este cercetat de DIICOT – sub control judiciar – pentru delapidarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Mihai Lucan a fost reţinut săptămâna trecută, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti hotărând să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informaţii potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituţii ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii efectuate la ICUR. Una dintre persoanele contactate este fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în seara în care medicul Mihai Lucan a fost reţinut, a fost găsit asupra lui un jurnal care conţinea date despre persoane din sistemul judiciar. Din cercetări ar fi reieşit că doctorul i-ar fi cerut avocatei sale să facă un cerc protector în jurul lui. Joi seara, după ce procurorii au emis ordonanţa de reţinere pe numele medicului Mihai Lucan, au efectuat percheziţia corporală, asupra doctorului fiind găsit un jurnal şi suma de 5.000 euro, au declarat aceleaşi surse judiciare.