Confidenţialitate

Microsoft: Recentul atac cibernetic mondial, o ‘alarmă deșteptătoare’ pentru guvernele lumii

Compania americană Microsoft a descris recentul atac cibernetic mondial drept o ‘alarmă deşteptătoare’ pentru guvernele din întreaga lume.

Potrivit gigantului în domeniul IT, vulnerabilitățile de software acumulate de mai multe țări au provocat daunele pe scară largă.

Unda de şoc online s-a propagat rapid.

Experţii în securitate cibernetică au atras atenţia că, după weekend, ar putea creşte numărul calculatoarelor afectate, întrucât angajații se întorc la birouri.

Potrivit Europol, hackerii au infectat peste 200.000 de ţinte, instituţii publice şi companii, din mai mult de 150 de ţări. Rusia și Marea Britanie ar fi înregistrat cele mai mari pagube.

Există temeri că un nou atac cibernetic major s-ar putea produce în curând. Se impune, de aceea, actualizarea sistemelor de securitate.

Virusul criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare. Posesorul fişierelor blocate este obligat să plătească o sumă de bani, în moneda virtuală bitcoin, pentru a recăpăta accesul.

În România, cel puțin 4 instituții publice guvernamentale ar fi fost afectate de atacul global cibernetic început vineri, anunță Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Aflată printre victime, compania Renault se aşteaptă să poată relua producţia, astăzi, în Franţa, România şi în Slovenia. Aproape toate fabricile ar trebui să-şi poată reîncepe activitatea, anunţa ieri constructorul auto.