Confidenţialitate

MFP și ASF: Ordonanța privind RCA îngheață tarifele polițelor în următoarele 6 luni. Plafoanele rămân cele negociate

Ministerul Finanțelor și Autoritatea pentru Supravegherea Financiară au reacționat după ce transportatorii au acuzat că ordonanța de urgență privind RCA nu ar îngheța prețurile în următoarele 6 luni, așa cum s-a negociat.

MFP precizează că unul dintre articole prevede clar că, cităm, ”ASF va stabili tarifele de primă maxime ce urmează a se aplica de către societățile de asigurări”.

Acele tarife orientative la care fac referire transportatorii sunt valabile pentru perioada de după cele 6 luni, au declarat, pentru Europa FM, reprezentanții Ministerului.

 

Redăm mai jos precizările MFP, la solicitarea Europa FM

Referirile legate de plafonarea tarifelor RCA pot fi regăsite in Ordonanța de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie publicată în  Monitorul Oficial,  la articolul 36, alin 3. Acolo se spune clar faptul că: „ În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societățile de asigurare RCA. Acestea vor fi adoptate conform art. 4 alin. 3 din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată”.

Astfel, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea concurenței nr. 21/1996, „(…) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de cel puțin 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.”

În ceea ce privește tariful de referință, respectiv tariful aplicat după ridicarea măsurii de plafonare, informațiile pot fi găsite la art. 18, alin 2.

De asemenea, pentru a avea o imagine clară a publicării prezentei Ordonanțe de urgență, va rog să luați în considerare următoarele:

Ordonanța de Urgență, așa cum a fost ea aprobată în ședința Executivului, a fost publicată pe site-ul MFP în ziua adoptării ei tocmai pentru a putea fi consultată în cel mai scurt timp de către opinia publică.

Actul normativ publicat în Monitorul Oficial cuprinde și punctul de vedere al Consiliului Legislativ. Specialiștii din CL au avut o serie de propuneri si observații ce țin de tehnică legislativă ce au fost avute în vedere în actul normativ transmis Monitorului Oficial, așa cum prevede procedura de aprobare a actelor normative de către Guvern. Guvernul a respectat prevederile articolului 9 din Legii 24/2000, alineatele 2 și 4:

(2) „După elaborarea lor și încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ”.

(4) „Observațiile și propunerile Consiliului Legislativ privind respectarea normelor de tehnică legislativă vor fi avute în vedere la definitivarea proiectului de act normativ. Neacceptarea acestora trebuie motivată în cuprinsul actului de prezentare a proiectului sau într-o notă însoțitoare”.

 

Ulterior, și ASF a venit cu precizări.  ”Prin coroborarea art. 18 alin. 2 cu art. 36 alin. 3 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 54/19.09.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare care practică RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, prin Hotărâre de Guvern la propunerea ASF şi cu avizul Consiliului Concurenţei şi al Ministerului Finanţelor Publice.

Dintr-o eroare materială, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, în loc de art.36, alin. 3. Această eroare va fi corectată în Monitorul Oficial”, au transmis reprezentanții ASF.

Precizările vin după ce transportatorii s-au declarat nemulțumiți de textul ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial.

CITEȘTE MAI MULTE AICI