Confidenţialitate

Mesajul medicilor pentru gravide: Vaccinul este singura cale prin care se pot proteja pe ele, dar și pe micuți

Medicii lansează un nou apel către gravide să se vaccineze anti-COVID. Este singura cale prin care se pot proteja pe ele dar și pe micuți. Studiile arată că mamele pozitive cu SARS-CoV-2 au un risc ridicat de naștere prematură și chiar de deces al bebelușului și al mamei.

Într-o dezbatere inițiată de Salvați Copiii, medici de la spitale și maternități din Capitală și din țară au subliniat importanța vaccinării gravidelor.

Fiecare maternitate din țară ar trebui să aibă câte o secție de cazuri COVID, spune medicul Octavian Olaru de la maternitatea Bucur care tratează exclusiv cazuri de gravide infectate cu COVID: „Multe se testează acasă și nu declară testele pozitive. Și de multe ori recurg la automedicație și nu este un lucru foarte bun. Trebuie să ia legătura rapid cu medicul de familie. A crescut foarte mult rata de nașteri premature”.

Motivul pentru care gravidele se feresc să anunțe orice simptom de suspiciune cu COVID este acela că se sperie, spune medicul Dana Oprescu medic primar obstetrică şi ginecologie, de la maternitatea Polizu din Capitală: „A crescut foarte mult procentul de depresii post-partum, de anxietate, date de acest covid. În momentul în care vin la internare să nască și le depistezi că fiind pozitive întră în panică. Contează foarte mult și suportul nostru psihologic”.

Medicii mai subliniază și faptul că dacă o gravidă a avut boala spre timpul sarcinii și nu se vaccinează, bebelușul nu va avea anticorpii necesari.

La Spitalul Universitar au fost internate 100 de paciente gravide cu COVID, dar majoritatea cazurilor în valul 4.

Medicii mai subliniază și faptul că o mamă vaccinată îi transmite prin laptele matern anticorpi bebelușului și îl poate proteja.

Citește și: Tot mai multe femei însărcinate se îmbolnăvesc de COVID și fac forme grave. Reacția lui Radu Vlădureanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România | AUDIO.

Sursa Foto: Pixabay

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.