Confidenţialitate

Tot mai multe femei însărcinate se îmbolnăvesc de COVID și fac forme grave. Reacția lui Radu Vlădureanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România | AUDIO

Tot mai multe femei însărcinate se îmbolnăvesc de COVID și fac forme grave. Unele dintre ele duc chiar la deces. Mai nou, virusul se transmite și la bebeluș. O mamă minoră, de doar 17 ani, se află la Spitalul de Copii Sfânta Maria, din Iași, în stare gravă, după complicații provocate de COVID. Medicii repetă mesajul: nu există contraindicații privind vaccinarea anti COVID a gravidelor.

Cazul tinerei de 17 ani este doar ultimul dintr-un șir lung de situații în care gravidele se tem să se vaccineze și se îmbolnăvesc de COVID. Unele dintre ele sunt descurajate chiar de către medici – spune profesorul Radu Vlădăreanu, medic primar obstretică-ginecologie și președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

„Toate recomandările nu au fost înțelese nici de colegii noștri, nici de medicii de familie și, din păcate, nici de pacient. Întâlnesc voci în centrele de vaccinare care se miră când întâllnesc o femeie gravidă pentru a se vaccina, le spun că trebuie recomandare de la ginecolog”, a spus Radu Vlădurean.

Radu Vlădăreanu atrage atenția că femeia însărcinată face cazuri grave de COVID, cu complicații care pot afecta viața ei și a bebelușului. Studiile făcute în cursul acestui an arată, însă, clar, eficiența vaccinului în cazul viitoarelor mame și chiar al lăuzelor.

„Recomandăm cu putere vacccinarea femeilor gravide la oorice vârstă de sarcină și inclusiv a femeii care a născut. Nu avem motive de îngrijorare. Toate datele pe care le avem până în prezent, și sunt zeci și sute de mii femei gravide care s-au vaccinat în lume, ne arată siguranța acestui vacccin pentru făt și pentru mamă”, a explicat Radu Vlădurean.

Doar în ultima lună, câteva femei însărcinate și nevaccinate au murit din cauza complicațiilor date de COVID-19. La Bistrița Năsăud, la Oradea, Satu Mare sau Iași. Recent, la Iași, s-a născut și primul bebeluș COVID pozitiv. Medicii spun că, dacă mama este vaccinată, anticorpii se transmit și copilului.

Citește și: Jucătorii de tenis care nu se vaccinează anti COVID19 nu pot participa la turneul Australian Open.

Sursa Foto: Pixabay

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.