Confidenţialitate

Mercenarii grupării paramilitare Wagner se retrag din marșul spre Moscova

Mercenarii grupului Wagner se retrag din drum lor spre Moscova, anunță agenția Reuters. Aceștia au fost de acord să se întoarcă pentru a evita vărsarea de sânge, mai titrează sursa citată.

Într-un mesaj audio, Prigojin a declarat că luptătorii se întorc la bază pentru a evita vărsarea de sânge iar un acord pentru retragere a fost negociat cu președintele Belarus, Alexandr Lukașenko.

Militarii din gruparea Wagner erau în drum spre capitala Federației Ruse în ceea ce Prigojin numea un ”marș pentru dreptate” pentru a îi elimina pe comandanții ”incompetenți” pe care liderul grupării paramilitare îi acuza de moartea a zeci de mii de soldați ruși în războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Rusiei.

Liderul de la Kremlin l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de trădare, spunând cî existența Rusiei este amenințată.

Luptătorii armatei private conduse de Progojin, fost aliat al președintelui rus, au capturat azi orașul Rostov-pe-Don și se aflau în drum spre Moscova. Ajunseseră, înainte de retragere, la aproape 200 de km de capitala Rusiei.

Cabinetul președintelui Lukașenko a anunțat negocierile cu liderul Wagner iar medierea a avut loc cu acordul președintelui rus.

În capitala Federației Ruse locuitorii au fost sfătuiți să rămână în case. Primarul Serghei Sobyanin a catalogat situația de sîmbătă drept dificilă și a declarat ziua de luni nelucrătoare pentru domeniile considerate ne-esențiale pentru a diminua posibilele riscuri.

Foto: Shutterstock