Confidenţialitate

Medicul infecţionist Virgil Musta face un apel la responsabilitate | AUDIO

Apel la responsabilitate, înainte de începutul şcolii, de la medicul infecţionist Virgil Musta.

El a spus, în această dimineaţă, în Deşteptarea, că pentru a preveni apariţia unor focare şcolile şi părinţii trebuie să lucreze împreună.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principala problemă este însă în oraşele mai mari, unde nu condiţiile de igienă, ci aglomerarea elevilor poate complica situaţia, mai spune Virgil Musta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Virgil Musta mai spune că se aşteaptă ca numărul infecţiilor să crească în continuare şi cu atât mai mult trebuie să respectăm regulile de distanţare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scenariile de care se ține cont în anul școlar 2020/2021

Scenariul Verde: Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Prevede participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

Scenariul Galben: Risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie, de 1-2 săptămâni.

Scenariul Roşu: Considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online. Acesta se aplică în mai multe localități din județele Arad, Bihor, Prahova, Sibiu, Bacău, Dolj.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

În funcție de situația fiecărei localități, se va deschide și anul școlar. Niciun județ nu începe cu toate prezență 100% în clase a elevilor.

În termen de trei zile, fiecare școală va comunica modul în care va începe anul școlar. La 3 cazuri în 3 clase, școala respectivă se închide.