Confidenţialitate

Medicul Gheorghiță: În ultimele 24 de ore, 33.000 de programări la vaccinarea cu AstraZeneca, anulate

Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță spune că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice.

„Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend. Ca atare, deși și-au anulat programări un număr mare de persoane, în același timp, un număr mai mare de persoane și-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 și aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a spus dr. Gheorghiță.

România a decis continuarea vaccinării cu vaccin de la AstraZeneca, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția și-a menținut același nivel de recomandare.

„Se recomandă vaccinarea, fără să existe legături între evenimentele trombotice raportate la nivel european semnale ale unei frecvențe mai mari în populația generală nevaccinată”, a spus dr. Gheorghiță.

Marți, AEM și OMS reevaluează toate datele raportate la nivel european, iar joi, 18 martie, se așteaptă o clarificare a tuturor informațiilor.