Confidenţialitate

Medicul Gheorghe Andrei Dan explică erorile care au făcut ca bolnavii non-Covid să fie uitați de sistemul de sănătate

Mai multe studii făcute în Danemarca, Franța și Statele Unite, au demonstrat că mortalitatea intraspitalicească nu a crescut semnificativ, dar a crescut mortalitatea extraspitalicească, explică prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției de Cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina, în Piața Victoriei.

Motivele: pacienții care nu sufereau de Covid nu mai ajungeau la spital, din cauză că multe spitale în care primeau în trecut tratament s-au ocupat exclusiv de bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, spune medicul, dar și din cauza fricii:

„O mare parte nu ajungeau de frică și ajungeau la spital, acolo unde puteau să ajungă, la spitalele de stat, în situații în care înainte nu prea se întâmpla asta. Uneori nu aveau unde să ajungă, sigur că am făcut telemedicină, dar cine crede că se poate îngriji un pacient prin telefon este un mare naiv.”

Drept urmare, bolnavii non-Covid nu au mai avut parte de sprijinul medicilor specialiști, lucru valabil și în țara noastră:

„De un an, colectivul spitalului nostru, colectivul spitalului Balș, spitalului Babeș, o parte din colectivul de la Nasta, spitalele din provincie de Covid, lucrează sub o presiune infernală, cumva diferit de modalitatea lor de lucru. (…) Doctorul se ocupa, exclusiv deseori, de supravegherea unui pacient Covid.”

Dr. Gheorghe Andrei Dan spune că, pentru el, ordinul de ministru prin care anumite spitale s-au ocupat doar de bolnavii Covid nu are sens, la fel ca cel prin care medicii sunt absolviți de malpraxis în tratarea celor infectați cu SARS-CoV-2:

„Pentru mine, a reprezentat un motiv de nemulțumire la adresa celui care a emis prima dată această  idee că suntem în pandemie și în pandemie nu contează competența, am fost împotriva acestei atitudini încă din luna martie. La ora actuală, a existat un ordin de ministru, care absolvă medicul de malpraxis care se ocupă de un pacient Covid. (…) Ordinul respectiv absolvă, de exemplu, pe un medic chirurg, care se ocupă de un pacient Covid, să fie acuzat de aparținători dacă se întâmplă ceva cu pacientul, că a făcut malpraxis. Vă pun o întrebare retorică: îl absolvă moral și în fața pacientului? Nu, nu-l absolvă, un pacient decedat este o tragedie pentru orice doctor și nu poate fi spălată de o lege. E de discutat cât de necesar era asta și cum s-ar fi evitat acest lucru dacă spitalele împărțeau frățește pacienții Covid și non-Covid.”

În ceea ce privește bolnavii de coronavirus, venirea lor târzie la spital, aspect observat tot mai des în ultima perioadă, poate fi cauzată și de lipsa unui front comun din partea politicienilor, crede șeful Clinicii Medicale Colentina:

„Venirea pacienților târziu a avut mai multe cauze, una a fost frica, a doua a fost campania susținută. Eu rar mi-a fost dat să înțeleg cum, într-o situație atât de gravă, cum nu a fost posibil să se facă un moratoriu politic, lăsați-vă păgubași de toate orgoliile și vanitățile politice, hai să punem mână de le mână, dă-le dracu de partide. Eu nu pot să înțeleg cum această tragedie n-a reușit, în loc să unească această țară, a dezbinat-o cum n-a făcut nimic.”

Și cum ministrul Sănătății a fost revocat, dr. Gheorghe Andrei Dan speră ca viitorul ministru să fie preocupat mai mult de problemele din sistemul de sănătate și mai puțin de cele politice:

„Aștept să se  îndrepte toate bâlbâielile care le-am înregistrat. Am cunoscut în Ministerul Sănătății 2 sau 3 doamne tinere care mi s-au părut de excepție, pe care se citea dorința de a face bine. Ministerul Sănătății este o locomotivă ruginită, deraiată și nu vă închipuiți că, cu 3 piese de aur, fie și mecanicul de aur, se va urni. Am speranța ca noul ministru să fie foarte preocupat de probleme medicale și mult mai puțin de imagini proprii, de probleme politice. În acest moment, nu cred că poți fi un ministru bun de sănătate neînțelegând, nepalpând cu mâna ta ceea ce se întâmplă în spitale.”

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu