Confidenţialitate

Medicul Burnei, la Tribunalul Bucureşti; a depus o nouă contestaţie în dosarul în care este judecat

Medicul ortoped Gheorghe Burnei s-a prezentat, joi, la Tribunalul Bucureşti. Acesta a depus o contestaţie în dosarul în care este judecat pentru mai multe fapte de luare de mită, cu interdicţia de a profesa în spitalele de stat.

Doctorul a ajuns la Tribunal în jurul orei 9.00. Nu a venit însoțit de avocat. El s-a limitat la a le spune jurnaliştilor că nu a condiţionat niciodată actul medical.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti judecă, joi, contestaţia doctorului la decizia procurorilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul păriniţilor care i-ar fi dat medicului bani pentru a le opera copiii.

În 31 august, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv că medicul ortoped Gheorghe Burnei nu va putea profesa în spitalele din sistemul public de sănătate.

Anterior, Tribunalului Bucureşti hotărâse ca Burnei să revină în sistemul medical de stat, decizie care a generat nemulţumiri în rândul medicilor din Secţia de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”. Ei au transmis că refuză orice formă colaborare cu acesta.

După decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, medicul Burnei a susţinut o conferinţă de presă în care a spus că decizia instanţei a fost influenţată şi de presiunea exercitată prin memorandumul semnat de foştii săi colegi de la Secţia de chirurgie ortopedică a Spitalului “Marie Curie”, care au refuzat orice formă de colaborare cu el. El s-a declarat surprins de atitudinea acestora, spunând că i-a ajutat în multe privinţe şi s-a întrebat cine este în spatele demersului lor. Burnei a reluat afirmaţiile conform cărora a vrut doar să facă bine, iar cazul de la care a început totul este o făcătură, invocând din nou cele două ONG-uri, “Dăruieşte viaţă” şi “Dăruieşte Aripi”.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut în 10 decembrie 2016 de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă, medicul fiind plasat atunci în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.