Confidenţialitate

Medicul Bogdan Diaconu, despre reușita maratoanelor de vaccinare: „Oamenii văd că, dintr-o dată, totul este ușor”

În multe centre de vaccinare, cum ar fi București sau Galați, s-au prezent, în weekend, mult mai multe persoane față de cum preconizaseră autoritățile și a fost nevoie de suplimentarea dozelor.

Există o mare așteptare în rândul populației în ceea ce privește accesul facil la vaccin, a spus în emisiunea Deșteptarea, medicul psihiatru Bogdan Diaconu. Iar maratoanele vaccinării au răspuns tocmai acestei așteptări, consideră doctorul Diaconu:

„Reușita de a aduce vaccinul mai aproape de comunitate nu se face prin cabinete sau prin infrastructura sanitară tradițională, cât prin genul acesta de mișcări inedite, unde oamenii merg tocmai pentru că văd că, dintr-o dată, totul este ușor. S-a vorbit multîn mass media despre efecte secundare, despre cât de periculor ar putea sau n-ar putea să fie vaccinul, cât de eficient ar putea sau n-ar putea să fie vaccinul, dar la ora adevărului ce-am descoperit este că, de fapt și de drept, oamenii sunt cumva descurajați de birocrația asta. Ieșirea din birocrație duce la evenimente și la reușite ca cele de zilele acestea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai sunt încă multe ostacole în campania de vaccinare anti-COVID, deoarece sunt mulți români pentru care accesul la imunizare este extrem de dificil, mai spune Bogdan Diaconu:

„Știm că există un brâu al României de sărăcie, dar mai există și de marginalizare. Brâul de marginalizare este acel loc de unde începe România săracă, rurală, dezlipită cumva de accesul la tehnologie, complet analogică, deloc digitalizată, ori, în astfel de zone, campania va trebui cu siguranță să ia în considerare echipe mobile, dar și soluții care să implice alte resorturi într-o comunitate oarecare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 Doctorul Bogdan Diaconu spune că persoanele vaccinate vor beneficiza de anumite avantaje și libertăți, dar nu trebuie luate măsuri și pentru cei care, din motive medicale nu se pot imuniza:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bogdan Diaconu a fost unul dintre medicii care, în weekend, au vaccinat anti-COVID persoane care s-au prezentat la centrul amenajat la Sala Palatului din București.

Peste 20.000 de bucureșteni s-au vaccinat anti-COVID în cadrul maratonului desfășurat în Capitală, la Sala Palatului și la Biblioteca Națională.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei