Confidenţialitate

Medicii veterinari ne sfătuiesc să nu cumpărăm carne de porc din spații neautorizate întrucât ar putea fi infectată cu trichinela spiralis | AUDIO

Nu cumpărați carne de porc din locuri neautorizate și mai ales nu o consumați dacă nu are analizele făcute. Este avertismentul medicilor veterinari, care spun că există riscul, în cazul cărnii neautorizate, să fie infestată cu trichinela spiralis.

După mulți ani în care în Vrancea nu a fost înregistrat nici un caz de infestare, parazitul a fost identificat acum în urma analizelor la un porc crescut într-o gospodărie din județ.

Animalul era crescut în gospodărie, în condiții bune. Cu toate acestea, proba de carne dusă la analize la un laborator a arătat că era infestată cu trichinela spiralis.

Șeful serviciului control și pentru siguranța alimentelor din DSVSA Vrancea, Adrian Rădulescu, spune că nu au mai fost astfel de cazuri în ultimii ani, iar acum s-au luat imediat măsuri.

Medicii veterinari ne sfătuiesc să nu cumpărăm carne decât din spații autorizate. Iar dacă alegem un porc din gospodărie, să îi facem neapărat analize. Testul e necesar inclusiv în cazul animalelor crescute pentru consum propriu.

Consumul de carne infestată cu acest parazit, nepreparată termic corespunzător, duce la trichineloză, o boală cu riscuri mari dacă nu e tratată la timp.

Aceasta poate genera complicații severe, iar în 5 până la 10% din cazuri este mortală.

Analiza pentru identificarea acestui parazit poate fi făcută de orice medic veterinar de liberă practică precum și la punctele sanitar-veterinare din piețe agroalimentare și costă 26 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Frecvența gustului: Cum se păstrează corect carnea de porc și cum trebuie să fie șoriciul perfect | VIDEO