Confidenţialitate

Medicii de familie vor fi implicați în distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu. „Ne dă peste cap activitatea”, spun aceștia | AUDIO

Ministrul Sănătății a anunțat că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu. Medicii susțin însă că nu au fost consultați de minister și le-ar fi dificil să preia această nouă sarcină, deoarece sunt deja supraglomerați.

Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:

„Dacă am fi fost consultați, Ministerul ar fi aflat că nu putem face acest lucru din motive pur și simplu de logistică. În cabinete, suntem un medic și un asistent care deja ne chinuim foarte mult să facem și activitatea curentă, partea de consultații plust tot ce a adăugat Covid care, iată, nu a dispărut încă, ne confruntăm cu cazurile de Covid. Peste această muncă, să mai stăm și să mai distribuim pastile, este absolut imposibil, ne-ar trebui încă un om în plus pentru asta, pacientul nu vine, îi dai și a plecat, trebuie să și semneze într-un tabel că a primit, trebuie să verifici că este pe lista ta și că este eligibil să primească aceste pastile, pastilele să primească proces verbal de la Direcția de Sănătate Publică, dovedit că ai distribuit pastilele, că nu te-ai dus să le vinzi în piață. Nu poți să faci asta printre consultații, ne dă peste cap activitatea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doctorul Raluca Zoițanu consideră că în distribuirea pastilelor cu iod ar trebui implicate primăriile, dar și farmaciile:

„Ar putea fi implicate primăriile, la fel cum au fost implicate și în 1986. În unele localități s-a ales varianta de a fi distribuite prin circă, prin fostele dispensare, în alte locuri la primărie, poate fi rugat STS-ul să facă un sistem împreună cu Evidența populației și primăriile să verifice, la fel, că au dat o singură dată pastilele, sau farmaciile ar fi o altă variantă. Și farmaciile sunt toate informatizate, sunt și locuri unde nu sunt cabinete de medicină de familie și ar fi mult mai simplu de făcut prin farmacii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Raluca Zoițanu a amintit că pastilele cu iodură de potasiu previn apariția cancerului tiroidian în cazul unui accident sau atac nuclear.

Acestea sunt administrate de regulă în primele ore de la producerea atacului și anumitor categorii de persoane: copii, femei însărcinate și cei care au până în 40 de ani.

Ministerul Sănătății lucrează, în prezent, la elaborarea procedurilor provind distribuția acestor pastile. Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de pastile, iar 20 de milioane dintre acestea au ajuns deja la Direcțiile de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății pregătește și o campanie de informare a populației, astfel încât oamenii să știe cum pot păstra acasă aceste pastile și când anume trebuie să fie folosite. Cei care iau iodură de potasiu preventiv își pun în pericol sănătatea.

Foto: Shutterstock