Confidenţialitate

Medicii avertizează că vitamina D în exces poate fi periculoasă | AUDIO

Atenționarea vine în contextul în care mulți români au început să ia astfel de suplimente în speranța că-i vor apăra de coronavirus.

Studii medicale internaționale arată că lipsa vitaminei D crește riscul de infecție. Dar consumul ei în exces și fără recomandarea unui medic poate dăuna organismului.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune că echilibrul este cel mai important:

„Imunitatea nu este ceva așa, să acționăm un buton și, dintr-o dată să crească așa încât să ne apere, făcând exces din orice, nu neapărat din vitamina D, putem avea efecte proaste.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 În mod obișnuit, ne luăm vitamina D din expunerea la soare. De aceea medicii le recomandă unor pacienți să ia suplimente de vitamina D din septembrie până în martie. Pentru copii, statul asigură gratuit tratamentul.

Dacă nu suntem atenți cu vitaminele pe care le consumăm, riscăm să avem alte probleme de sănătate, mai spune Sandra Alexiu:

„Dacă noi nu suntem atenți cu ceea ce luăm, excesul poate duce la formarea în exces de calciu și se pot depune depozite de calciu peste tot, în artere, în rinichi, oriune, ne calcificăm, asta e problema.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă tratamentul în masă cu vitamina D.

  • Ani Sandu