Confidenţialitate

Medici din Vaslui și Bacău, condamnați pentru că eliberau acte medicale false, inclusiv pentru permis de conducere

Mai multe cadre medicale din Vaslui şi Bacău au fost condamnate la închisoare, alături de proprietara clinicii medicale la care lucrau.

Sunt acuzați că au eliberat mii de acte medicale false, care erau folosite pentru obținerea permiselor de conducere sau a celor de port-armă.

Este vorba despre 16 persoane care au primit pedepse cu închisoarea, dar numai patroana clinicii are închisoare cu executare.

Cadrele medicale, în schimb, chiar dacă au primit pedepse cu suspendare, pe perioada supravegherii nu vor mai avea voie să profeseze.

Totul a început în urmă cu 5 ani, cu o plângere făcută la parchet cu privire la faptul că o clinică privată eliberează fișe medicale false pentru viitorii șoferi sau pentru reînnoirea permisului de conducere.

Ancheta procurorilor a scos la iveală nu doar că cele reclamate se confirmă, dar unele cazuri erau și mai grave. De pildă, persoane care sufereau de afecțiuni grave, care nu le-ar fi permis să conducă un autovehicul, primeau în fals documente medicale care atestau că sunt apți pentru a conduce.

Procurorii au descoperit că la cele două puncte de lucru ale clinicii, din Bacău și Vaslui, cadrele medicale eliberaseră peste o mie de adeverințe medicale în fals, fișe medicale pentru șoferi şi certificate medicale pentru atestarea stării de sănătate pentru deținătorii de permis de port armă.

Patroana clinicii a fost condamnată de Tribunalul Vaslui la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare, această fiind singura pedeapsă cu executare aplicată de instanță.

Toți ceilalți au primit pedepse mici, între 1 și 2 ani, cu suspendare. Aceștia au un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care medicii și asistenții nu mai au voie să profeseze, potrivit deciziei instanței. Totuși, verdictul nu este definitiv, acesta putând fi contestat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Claudia Toader