Confidenţialitate

Medici de familie nu sunt de acord ca pacienții cu forme ușoare COVID să intre în grija lor | AUDIO

Ministerul Sănătății lucrează la un ordin prin care spitalele COVID să preia doar pacienții cu forme medii sau grave.

Se reglementează astfel ceea ce ministrul Nelu Tătaru și premierul Ludovic Orban au spus deja: asimptomaticii și cei cu forme ușoare vor fi în grija medicilor de familie.

Asociația Medicilor de Familie a avut la începutul săptămânii discuții cu reprezentanții Ministerului, care nu au dus la nicio concluzie.

Medicii de familie sunt nemulțumiți că vor fi nevoiți să preia această responsabilitate, pentru că ei nu au mijloacele pentru a face evaluarea inițială a pacienților, spune vicepreședintele ascoației, Gindrovel Dumitra:

Medicul de familie poate cel mult să efectueze un examen clinic, în condițiile în care echipamente, dezinfectant și mijloc de transport să poată ajunge acolo, iar acestea nu sunt îndeplinite în acest moment. Cealaltă componentă este monitorizarea la domiciliu, iar noi realizăm deja această monitorizare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gindrovel Dumitra a explicat și care sunt pașii de urmat atunci când un pacient este confirmat pozitiv, chiar dacă nu are simptome:

Evaluarea trebuie, obligatoriu, efectuată de către o unitate mobilă care se poate deplasa la domiciliul pacienților sua pacienții să fie transportați la Urgențe, unde să le fie recoltate probele, să facă radiografie, iar apoi să se întoarcă acasă cu acel mijloc de transport. Nu este posibil să îndeplinim aceste două deziderate în medicina de familie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.