Medicul Valeriu Gheorghiță: Nu se poate lua COVID-19 de pe mititei

Medicul primar de boli infecțioase Valeriu Gheorghiță spune că românii nu pot lua COVID-19 de pe mititei, tradiționala mâncare de 1 Mai, pentru că virusul se dezactivează la prepararea termică, dar că oamenii trebuie să acorde atenție deosebită igienei mâinilor.

Medicul de la Spitalul Militar Central atrage atenția asupra ambalajelor și asupra igienei mâinilor.

„Dacă luăm mititeii şi nu ne spălăm pe mâini şi nici folia, atunci se pune problema de contaminare. Dacă alimentele sunt preperate termic, virusul se dezactivează la 60, 70 de grade, deci nu ai cum să iei COVID-19 de pe mititei, totuşi trebui să fii atent la ambalaj şi la igiena corectă a mâinilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă medic primar de boli infecţioase de la Spitalul Militar Central.

„E vorba de igienizarea corectă a tacâmurilor şi a farfuriilor. Aş încuraja acele tacâmuri de unică folosinţă. Aş încuraja mai mult igiena mâinilor, igiena veselei şi a tacâmurilor. Mai puţin partea alimentelor care nu reprezintă un risc”, a mai spus medicul, pentru Mediafax.

Românii trebuie să fie atenți și la consumul legumelor.

„Problema se pune la legumele consumate proaspăt, dacă faceţi o salată de exemplu. Toate astea nu ridică un risc de trasnmitere prin calea digestivă, ci prin faptul că punem mâna pe ele şi ar putea fi suprafaţa contaminată şi ducem la faţă mâna şi ne autocantaminăm. Spălaţi bine legumele sau ambalajele produselor şi apoi igienizaţi mâinile”, este recomandarea medicului Valeriu Gheorghiţă.

Sursa foto: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS