Confidenţialitate

Medic ATI: Este cea mai gravă situație din România, de la începutul pandemiei | AUDIO

Criza sanitară este din ce în ce mai gravă și asta o spun cei implicați direct în lupta cu Covid 19. Ieri au fost peste 4.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2, iar numărul pacienților internați în stare gravă la Terapie Intensivă se menține peste pragul de 1.500.

”Este cea mai dură situație de la începutul epidemiei în țară”, spune la Europa FM medicul ATI Radu Asandi.

”Nu mai avem aproape deloc pacienți din ceea ce ar însemna Terapie intensivă intermediară sau o terapie acută, care să necesite doar ventilația non-invazivă sau doar o mască de oxigen. Au fost unu-doi. Ultima oară, din 20 pacienți, 11 erau intubați.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Starea pacienților din aceste secții se schimbă de la un minut la altul și trebuie luate decizii rapide.

”Oricât de bine ți-ai face planul dimineața, când vorbim cu toții, când intri înăuntru descoperi lucruri pe care nu le observi nici pe monitoarele de date vitale, nici pe monitoarele video pe care îi vedem cum se comportă. Dintr-odată, lucrurile nu mai stau așa cum credeai când ai intrat și trebuie să iei o decizie, care are implicații nu doar pentru următoarele cinci minute. Poate să aibă implicații pentru evoluția întreagă a acelui pacient. Sunt tot felul de decizii de felul ăsta, pe care trebuie să le iei și nu există niște ghiduri foarte clare, nu există decât experiența noastră și știința pe care am adunat-o înainte de pandemie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt oameni ajunși la spital infectați – în stare gravă – dar care refuză tratamentul ce le-ar putea salva viața.

”Un pacient relativ tânăr, într-o stare evident gravă, și am încercat să întârziem intubația care vine cu riscurile ei punându-i un coif sau un cort din acela transparent, care este metoda cea mai comodă pentru pacienți prin care poți să-i suplimentezi oxigenul și să-i oferi un suport de presiuni. Și când i-am spus că de asta e nevoie și e cel mai bun ce-i putem oferi acum, mi-a spus că asta e o tortură”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Radu Asandi, medic de terapie intensivă la Spitalul Militar ”Carol Davila”, invitat aseară în emisiunea ”Piața Victoriei” de la Europa FM.

Foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu