Confidenţialitate

Medalie de aur pentru inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, la Salonul de Inventică de la Bruxelles

Inginerul a fost premiat la Salonul internațional de inventică Innova Bruxelles, după ce a creat un dispozitiv care crește puterea motorului la mașini și, în același timp, reduce consumul de carburant, dar și nivelul noxelor. Tot în cadrul evenimentului, inventatorul a primit premiul special al delegației Thailandei.

Invenția inginerului din Deva poartă numele deflector termic. Practic, el se aplică pe traseul de admisie a aerului la motor. Dispozitivul este eficient mai ales pe timp de vară, când motoarele pierd circa 20% din putere din cauza căldurii.

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă a fost premiat în fiecare an la Salonul de Inventică de la Bruxelles, începând din 2010. Dispozitivele sale sunt apreciate mai mult peste hotare. Totuși, și în România, unele dintre ele au fost deja testate. Este cazul autobuzelor unei companii ce efectuează transportul local în Alba Iulia. În opinia lui Corneliu Birtok Băneasă, dacă cercetarea românească ar primi un sprijin consistent din partea statului, ar putea contribui la dezvoltarea economiei naționale.

Foto: Facebook Corneliu Birtok Băneasă