Confidenţialitate

Medalia Verde: Ascultătorii Europa FM care întâmpină primăvara plantând cel puțin un pom

Autoritățile au plantat în 2020 aproximativ 50 de milioane de puieți, însă până când aceștia vor ajunge la maturitate, din România vor fi tăiați ilegal de 20 de ori mai mulți copaci maturi, transmiteau, la finalul anului trecut, asociațiile care luptă pentru protejarea mediului.

Plantarea arborilor este cea mai simplă modalitate de implicare a fiecăruia dintre noi în combaterea problemelor de mediu. Cu toate acestea, puțini sunt cei care realizează că un gest mic poate avea un impact așa de mare. Așa că la începutul primăverii, Mona Nicolici și Toader Păun au decis să acorde Medalia Verde tuturor celor care plantează cel puțin un pom.

Printre pimii care au dat tonul au fost reprezentanții organizațiilor de mediu, dar și ministrul Adrian Oros alături de Klaus Iohannis şi de alţi colegi din guvern. Ministrul agriculturii a participat la un eveniment organizat cu prilejul „Zilei Internaționale a Pădurilor” în orașul Dăbuleni, județul Dolj.

”Se deschide astfel oficial sezonul de replantare de pădure în România. Aici suntem într-o zonă unde terenul fertil s-a transformat în câteva decenii în teren nisipos, un fenomen care se numește deșertificare și vrem să-l combatem. Dacă anul trecut am plantat în campania de reîmpădurire 50 de milioane de puieți, anul acesta vrem mult mai mult și în anii care urmează să continuăm.

Este extrem de important și să combatem deșertificarea, dar și să extindem suprafața de pădure din România. Ambiția noastră, strategia națională, este să ajungem la 40% din terenul național împădurit, față de aproximativ 30%, cât avem acum. Banii în această etapă îi vom lua în esență din Planul Național de Redresare și Reziliență, unde am prevăzut suma de 1 miliard și jumătate de euro pentru aceste acțiuni de replantare.

Prin participarea mea astăzi, aici, vreau să dau un impuls acestei acțiuni. Voi participa și la alte acțiuni de acest tip. Pentru mine personal este foarte important, iubesc natura, îmi doresc o natură sănătoasă pentru România, pentru generația noastră și pentru generațiile care vin după noi. În același timp, e important de știut, reîmpădurirea este metoda, deocamdată, cea mai eficientă pentru a avea și un mediu curat și pentru a combate încălzirea climatică. Doresc mult succes acestei acțiuni și voi rămâne aproape”, a transmis Klaus Iohannis.

FOTO: Administrația Prezidențială