Confidenţialitate

Medalia Verde: aerlive.ro și campania ”Stop arderilor de deșeuri”

Medalia Verde din această săptămână merge către Centrul pentru Politici Durabile Ecoplis pentru platforma aerlive.ro și campania demarată luna aceasta – ”Stop arderilor de deșeuri”.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat pentru 2020, la nivelul București-Ilfov, peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri. În total au fost arse peste 870 de tone deșeuri.

Particulele rezultate în urma arderilor de deșeuri sunt de 40 ori mai nocive față cele rezultate din arderea lemnului. Plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

Pentru aceste arderi ilegale și necontrolate, bucureștenii plătesc cu propria sănătate, dar și cu 6,35 miliarde de euro anual, în costuri sociale.

Oana Neneciu, Director executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecoplis, a explicat la Europa FM, în Misiunea Verde cum funcționează platforma aerlive.ro, dar și ce se întâmplă cu datele colectate.

”Vom monta 6 senzori ce măsoară valorile PM2,5 în zone din București care înregistrează frecvent episoade de poluare masivă cauzată de arderile de deșeuri. Senzorii sunt Nubo Air și vor fi montați cu sprijinul Claritech”, spune Oana Neneciu.