Măsuri la Galați și Brăila după ce au fost descoperite cadavre de porci pe câmp sau pe apă

Autorităţile din judeţele Galaţi şi Brăila iau măsuri după ce au descoperit numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă.

Reprezentanţii instituţiilor implicate în lupta cu pesta porcină încearcă să afle cine a aruncat porcii morţi şi dacă leşurile au virusul letal.

In ultimele zile, pe Facebook au apărut numeroase filmări realizate de cetăţeni care prezintă cadavre abandonate în diverse locuri.

În comuna Berţeştii de Jos, de exemplu, unde a fost confirmat unul dintre primele focare de pestă porcină africană din judeţul Brăila, mai multe leşuri au fost descoperite pe câmp, pe o rază de câţiva kilometri. Deranjaţi de mirosul insuportabil, doi cetăţeni din comuna brăileană au mers pe câmp şi au filmat leşurile. În timp ce filmează, persoanele se declară indignate de lipsa de reacţie a autorităţilor, dar şi de modul în care acţionează localnicii.

„Un cadavru aici şi mai este unul pe partea cealaltă. Şi mai este unul aici, trei sunt doar aici. Se vede? Măreşte. Să vadă toată lumea cum e aici, cum pute pe câmp de la toate hoiturile”, au comentat brăilenii care au realizat filmarea.

Tot pe Facebook a ajuns o filmare cu un porc mort care pluteşte pe Dunăre.

„Uitaţi-vă şi voi ce-i pe Dunăre, la Brăila. Pe Dunăre se găseşte un hoit…Asta-i oraşul, pluteşte liniştit (…) la soare”, a spus cel care a filmat cadavrul de pe Dunăre.

Filmările cu porcii morţi care plutesc pe Dunăre au fost analizate şi de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceştia spun că aruncarea cadavrelor reprezintă un pericol deoarece astfel se poate răspândi pesta porcină africană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS