Confidenţialitate

Mărturiile locatarilor din blocul care a luat foc la Constanța: „Erau bubuitori puternice de la mașini” / „Dintr-o dată am văzut fum” | VIDEO

În urma incendiului izbucnit miercuri noapte la un bloc din municipiul Constanța, la Spitalul Județean au fost adusi 9 pacienți (2 copii și 7 adulti). Locatarii au povestit momentele de groază prin care au trecut.

A fost o noapte de coșmar pentru locatarii unui bloc din zona de sud a Constanței. Oamenii au povestit că flăcările s-au declanșat din cauza unui scurtcircuit la o mașină din parcarea de sub bloc și s-a extins mai apoi la toate autoturismele, ale căror rezervoare explodau pe rând.

Un singur pacient a fost preluat pe codul roșu, fiind urgență majoră, cu arsuri de căi aeriene superioare și arsuri de gr II pe 7 % din suprafața corporală. Acesta a rămas internat la chirurgie plastică/terapie intensivă. Este în momentul de față intubat dar starea sa este stabilă. Este singurul pacient care a rămas internat.

În cazul celorlalți 8, o femeie a refuzat internarea iar celelalte persoane nu au necesitat spitalizare. Oamenii au fost treziți noaptea din cauza bubuiturilor:

„Erau bubuitori puternice de la mașini”, spune una dintre persoanele ce locuiesc în blocul care a luat foc.

„Nu știam ce s-a întâmplat, am deschis ușa imediat și dintr-o dată am văzut fum pe hol, am văzut o femeie, am împinso-o imediat pe partea cealalată și după am deschis geamurile la toată lumea la apartamente”, mărturisește un alt locatar.

„Au luat foc mașinile din parcare, multe, 30-40, nu știu”, povestește un alt bărbat ce locuiește în blocul respectiv.

Izolația exterioară a blocului, placat cu polistiren, s-a aprins și toate apartamentele au fost inundate de fum. Locatarii s-au speriat, declanșându-se o panică totală.

„O parte a reușit să iasă normal, alții sus pe bloc, i-au scos pompierii exact așa cum dormeau în pat așa i-au luat, cu pătura pe ei, cum au putut să iasă”, mai spune una dintre persoanele evacuate în urma incendiului.

Cazul este investigat de polițiști și procurori care vor afla cauza declanșării incendiului.

O primă constatare a fost că, în anul 2015, premergător obținerii autorizației de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol.

Potrivit ISU, după recepție și punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizația de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplinește cerințele specifice securității la incendiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Ghiulfer Predescu

Citește și: Incendiu de proporții în Constanța. Sute de persoane evacuate, după ce un bloc de locuințe cu 5 scări a luat foc | VIDEO