Confidenţialitate

Mărturia unei persoane care primește șomaj tehnic, dar lucrează cel puțin 8 ore pe zi | AUDIO

În România ultimelor luni, mai mulți angajați au lucrat la turație maximă, deși au fost sau mai sunt încă în șomaj tehnic plătit de stat.

Oamenilor fie le este teamă să nu rămână fără serviciu, fie încearcă să aibă “înțelegere” și pentru angajator.

Europa FM a obținut mărturia unei persoane care primește șomaj tehnic, dar lucrează cel puțin 8 ore pe zi.

Persoana în cauză, care a dorit să rămână anonimă, lucrează într-o agenție de publicitate din București și ne-a povestit cum a fost anunțată că nu va mai primi salariul întreg în această perioadă.

Atât ea, cât și colegii au continuat să lucreze în același ritm și cu același volum ca înainte de criză.

“Ni s-a prezentat ca o unică modalitate de a continua. Ei ne-au spus că au nevoie de sprijinul statului și că ne roagă să fim înțelegători, că e o situație care va dura 2-3 luni maxim”, mărturisește interlocutorul nostru.

“Încerc să fiu înțelegătoare. Încerc să fiu etică reforitor la munca mea. Ei sunt totuși angajatorii mei. Vreau să am puțină înțelegere față de ei”, a răspuns aceasta când am întrebat-o de ce nu reclamă situația la Inspecția Muncii.

În contractul pe care l-a semnat cu firma privind acordarea șomajului tehnic, un document standard, se menționează că, pe durata întreruperii temporare a contractului de muncă, cei trecuți în șomaj tehnic se pun la dispoziția angajatorului oricând acesta ar dori să reînceapă activitatea, această sintagma fiind folosită de șefi ca explicație la faptul că, deși muncește la fel de mult ca înainte, este plătită din șomaj tehnic.

“Este atât de vagă și de prost făcută acea hârtie încât ceea ce fac este la limita legalității”, mai spune persoana cu care am discutat.

Inspecția Muncii nu a avut voie, pe durata stării de urgență, să facă controale.

Însă acum, după ridicare restricțiilor, trebuie să verifice toate firmele care au luat bani de la stat pentru plata șomajului tehnic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu

2 firme din județul Prahova au fost amendate pentru că, deși încasau șomaj tehnic de la stat, aveau muncitorii la treabă.