Confidenţialitate

Mărțișorul este în patrimoniul UNESCO

Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Este decizia luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud.

“În aceste zile de doliu, permiteți-mi să vă dau și o veste bună: astăzi, Mărțișorul a intrat pe lista selectă a Patrimoniului imaterial UNESCO!

Dosarul a fost depus de România alături de alte trei țări – Bulgaria, FRI Macedonia, Republica Moldova – în care această frumoasă tradiție a primăverii există, cu unele diferențe de formă dar în același spirit al celebrării renașterii naturii.

Astăzi, 6 decembrie a.c., la Jeju (Coreea de Sud), reuniunea Comitetului pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile pentru a fi înscrisă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Imaterial Mondial!”, a scris Adrian Cioroianu pe pagina sa de Facebook.

“Mărțișorul a fost acceptat pentru a fi inclus în Lista Reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității! Decizia a fost luată în Coreea de Sud, acolo unde are loc sesiunea Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

În primăvară am susținut o conferință de presă exact în ziua de 1 martie, în debutul căreia am vorbit despre stadiul acestui dosar. Două săptămâni mai târziu mă aflam la Paris alături de Monica Babuc, ministrul culturii din Republica Moldova, unde, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României, am promovat împreună acest dosar în fața lui Michael Worbs, președintele Consiliului Executiv al UNESCO, și a membrilor corpului diplomatic acreditați la Paris. Suntem bucuroși și mulțumiți, pentru că eforturile noastre au avut efect!”, este mesajul postat pe Facebook de politicianul Ionuţ Vulpescu.

Mărțișorul, micul obiect împodobit cu un şnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, apare atât în tradiţia românilor, cât şi a popoarelor învecinate.

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare pe care le poartă în timpul lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.

În Moldova însă obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori de primăvară, cum ar fi ghioceii sau zambilele.