Confidenţialitate

Mariupol: Pentru a-și îngropa morții, locuitorii trebuie să spună într-un video că aceștia au fost uciși de armata ucraineană

Cadavrele a aproximativ 200 de oameni care au murit în subsolul unei clădiri rezidențiale din Mariupol  au fost descoperite acum printre dărâmături. Situația cadavrelor din orașul port devine tot mai acută.

Nimeni nu se ocupă de strângerea sau de înmormântarea lor. Potrivit unui consilier al primarului ucrainean al orașului, orașul este un cimitir.

Potrivit consilierului Petro Andriușco, cele aproximativ 200 de cadavre au fost descoperite după îndepărtarea molozului de la o clădire bombardată. Multe au un grad avansat de decompunere.

Oficialul precizează că localnicii refuză să strângă cadavrele, iar reprezentanții Ministerului rus pentru Situații de Urgență au părăsit locul.

În toată zona se simte un miros greu din cauza trupurilor aflate în descompunere. Practic, spune oficialul local, „orașul este un cimitir”.

De procedurile de înhumare sau deshumare se ocupă acum așa-numita „Corporație de stat” din Donețk, afirmă oficialul ucrainean, precizând că pentru reînhumarea gratuită „oficială”, aparținătorii tebuie să stea la cozi, să aducă singuri trupul defunctului.

În plus, oamenii ar trebui să înregistreze un videoclip în care să spună că persoana respectivă a fost ucisă de armata ucraineană, susține oficialul ucrainean.

În Mariupol, autoritățile ucrainene au vorbit de 20.000 de oameni care ar fi fost uciși, în două luni, de  forțele ruse. Din cauza atacului continuu asupra orașului, nu a putut fi stabilit numărul exact. În plus, rușii ar fi dus cadavrele în alte localități sau le-ar fi aruncat în gropi commune pentru a șterge urmele crimelor de război de care sunt acuzați.

Citește și: 3 luni de război în Ucraina: Ucrainenii se apără puternic, iar țara rezistă împreună cu președintele, vizat de mai multe tentative de asasinare | AUDIO

Foto: Shutterstock