Confidenţialitate

Marica, SED LEX: Important este să ne păstrăm locurile de muncă și să nu existe discriminări | AUDIO

Liderul Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX spune – la Europa FM – că decizia ca angajații de la stat să intre în șomaj tehnic a fost luată de guvern la presiunea opiniei publice.

Vasile Marica precizează că, în discuțiile cu sindicatele, premierul Ludovic Orban nu a avansat nicio dată pentru intrarea bugetarilor în șomaj tehnic.

Potrivit sindicalistului, vor fi probleme între a stabili care bugetari rămân să lucreze și care vor sta acasă timp de două săptămâni pe lună.

“Era clar că o să vină problema asta și peste noi. Este important să ne păstrăm locurile de muncă și să nu se simtă vreun coleg de-al nostru marginalizat. La ora actuală, lucrăm deja de-acasă foarte mulți. Vom identifica și locurile acestea, ca să participăm la economie într-o anumită formă. Presiunea publică este foarte mare pe noi, că de ce nu suntem și noi în șomaj și toate celelalte. Cu cât economia va scădea, problemele vor crește. Să avem grijă de locurile de muncă pentru momentul când repornește economia”, a spus Vasile Marica.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul a anunțat, miercuri seara, că guvernul are în vedere o reglementare care să prevadă intrarea alternativă în şomaj tehnic a angajaţilor de la stat. Ludovic Orban a precizat că nu sunt vizate instituţiile implicate în lupta împotriva coronavirusului.

„Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile, urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum sunt cei în şomaj tehnic cu 75%. Acesta e mecanismul pe care l-am gândit, trebuie să asiigurăm funcționarea instituțiilor publice și, pe de altă parte, să respectăm şi rigorile de a reduce posibilitatea de răspânduire a virusului”, a explicat șeful executivului.

Ministrul Muncii a anunțat, pe Facebook, că Guvernul a pregătit un proiect de act normativ care se referă la bugetari în perioada stării de urgență.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție. În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. <Șomaj tehnic> în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a scris Violeta Alexandru.

„Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a adăugat ministrul Muncii.