Confidenţialitate

Guvernul vrea ca bugetarii care nu sunt implicați direct în gestionarea pandemiei să lucreze 15 zile/lună

Premierul a anunțat, miercuri seara, că guvernul are în vedere o reglementare care să prevadă intrarea alternativă în şomaj tehnic a angajaţilor de la stat. Ludovic Orban a precizat că nu sunt vizate instituţiile implicate în lupta împotriva coronavirusului.

„Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile, urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum sunt cei în şomaj tehnic cu 75%. Acesta e mecanismul pe care l-am gândit, trebuie să asiigurăm funcționarea instituțiilor publice și, pe de altă parte, să respectăm şi rigorile de a reduce posibilitatea de răspânduire a virusului”, spune premierul.

Premierul a explicat că măsura trebuie să asigure funcționarea instituțiilor, dar și să respecte regulile pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului.

„Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, a explicat Ludovic Orban la B1 Tv.

Șeful executivului a precizat că măsura se va aplica atât în administrația centrală, cât și locală.

„Deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată. Restul sunt chestiuni de detaliu şi de modul în care va fi structurată OUG. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentrui cea locală şi pentru toate instituţiile publice care nu sunt în subordinea guvernului, ci şi a Parlamentului sau sunt autonome”, a adăugat premierul.