Mariano Rajoy, explicatii in fata Parlamentului

Șeful guvernului spaniol este bănuit de luare de mită.

Opoziţia a anunțat recent că, în lipsa unor explicaţii publice, va prezenta o moţiune de cenzură, care ar fi dezastruoasă pentru imaginea premierului.

Opoziţia, condusă de Partidul socialist, insistă ca premierul conservator să dea explicaţii în faţa Parlamentului, după ce numele său a apărut în luna ianuarie într-un scandal de corupție în care sunt implicați lideri ai Partidului Popular, pe care Rajoy îl conduce începând din 2004.

Premierul spaniol este suspectat că a folosit de la şefii companiilor private sume de bani ne-declarate.

Tranzacțiile erau efectuate de către fostul trezorier al partidului Luis Barcenas care a fost deja trimis în judecată pentru corupție și evaziune fiscală.

Deși se declară nevinovat, el a recunoscut că unele dintre înscrisurile publicate de presă poartă semnătura sa. Potrivit documentelor respective, Mariano Rajoy ar fi încasat aproape 12 mii de euro spre sfîrșitul anilor ’90, cînd făcea parte din cabinetul condus de Jose Maria Aznar. Cîștigurile n-au fost declarate, drept pentru care Mariano Rajoy n-ar fi plătit impozit.

Încă de la începutul scandalului, Mariano Rajoy a negat că ar fi primit sume ilegale sau bani negri şi a anunțat că nu va demisiona aşa cum cere opoziţia de stânga.

Spania este una dintre țările europene cel mai greu lovite de criza economiei globale. Mai bine de un sfert din populația adultă nu are de lucru, iar cabinetul Rajoy a aplicat o serie de măsuri de austeritate criticate intens în ultimii ani.