Confidenţialitate

Marian Godină, despre pagina de Facebook a Poliției Române: „O faptă faină și bună… atât o ambalează încât devine oarecum penibilă” | AUDIO

Marian Godină a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. Marian Godină a explicat de ce nu mai avem încredere în polițiștii români și care sunt motivele pentru care încrederea în oamenii legii scade și mai mult. Marian Godină a mai spus că Poliția Română are nevoie și de un PR bun care să scoată în evidență cazurile rezolvate cu multă muncă și multă implicare: „Mai avem o problemă legată de PR, de imagine. De cei care se ocupă de imaginea instituției”.

„Cred că oricine poate vedea că încrederea în Poliție este tot mai mică și simt că este într-o totală scădere, iar asta este în mod sigur din cauza noastră a polițiștilor, în primul rând. Am văzut că se mai dă vina pe presă, că sunt mediatizate cazurile astea negative, dar până la urmă acesta este rolul presei. În același timp, consider că nu este o imagine corectă și obiectivă. Dar e normal să fie așa pentru că din 10 experiențe cu polițiști, dacă una e negativă, iar restul 9 sunt ok, o veți ține întotdeauna minte pe cea negativă”, a spus Marian Godină.

De ce scade încrederea și mai mult?

„Cel puțin în ultima perioadă au fost numai cazuri… ziua și cazul cu polițist prezentat în ipostaze care nu ne avantajează deloc. Sunt probleme mari în Poliție legate de deficitul de personal, de resursa umană. De fapt, de acolo trebuie să plecăm, de la resursa umană. Oamenii nu înțeleg – atunci când se referă la polițiști vorbesc ca despre o categorie aparte, ceva marțieni veniți de pe alte planete. Ei nu înțeleg că polițiștii sunt frații noștri, nepoții, fiicele, vecinii noștri, consătenii noștri. Suntem noi, până la urmă. Tot dintre noi sunt, doar că sunt oameni care au decis să devină polițiști de la vârsta de minim 18 ani – ori s-au dus la școală, ori au fost încadrați direct din sursă externă și au devenit polițiști. Dar ei, până la acea vârstă, au fost și sunt în continuare, de fapt, membri ai societății noastre. Au fost educați și crescuți în societatea noastră”, a explicat Marian Godină.

Marian Godină, despre dulapurile cu încuietoare de la școala de poliție

„Pe mine m-a frapat foarte tare un lucru pe care mi-l aduc aminte: când am început școala de poliție, aveam dulapuri care se încuiau… la școala de poliție. Unde îți țineai lucrurile mai de valoare, trebuia să încui. Și nu-mi venea să cred. De fapt, acolo erau tot niște români aduși să devină polițiști, iar din păcate nu poate exista un examen cu criterii atât de bune care să filtreze caracterele”, a povestit Marian Godină.

Marian Godină: „Schimbarea tot de la noi vine, de la societate”

„Schimbarea tot de la noi vine, de la societate. Cu toții trebuie să ne schimbăm și în ani vom avea și polițiști mai buni, medici mai buni, jurnaliști mai buni. Dar până atunci trebuie să înțelegem că Poliția, la fel ca și oamenii politici și Parlamentul, reprezintă oglinda societății noastre. Avem poliția pe care o merităm. Așa suntem noi. Pe de altă parte, trebuie să spun că Poliția Română încă este o instituție care funcționează destul de bine așa, cu deficitul acesta mare de personal. Încă funcționează tocmai pentru că sunt foarte mulți polițiști care sunt foarte dedicați muncii lor. Dar polițiști care nu prea se văd”, a spus Marian Godină.

Marian Godină: „Avem o problemă legată de PR. De cei care se ocupă de imaginea instituției”

„Uite, mai avem o problemă legată de PR. De imagine. De cei care se ocupă de imaginea instituției. Sunt multe acțiuni – numai eu la câte am participat în ultimul an – acțiuni foarte faine, demne de scenarii de filme, care ar putea fi povestite, ambalate frumos și din care oamenii să înțeleagă că se muncește cu zile în șir, cu nopți pierdute. Acțiuni foarte faine”, a spus Marian Godină.

Marian Godină, despre pagina de Facebook a Poliției Române: „Ei au darul de a reuși ca și dintr-o faptă faină și bună… atât o ambalează să devină oarecum penibilă”

„În schimb, pe pagina de Facebook a Poliției Române dacă ne uităm, ei au darul de a reuși ca și dintr-o faptă faină și bună, atât o ambalează să devină oarecum penibilă. Nu știu dacă urmăriți pagina, eu o urmăresc. Și sunt tot felul de dialoguri acolo, dialoguri care nu au existat în realitate niciodată cu siguranță”, a spus Marian Godină.

Marian Godină dă exemplu de o postare:

„E clar că este ceva penibil. Vă dați seama că nu se întâmplă așa. Chiar azi am văzut un filmuleț în care urmăreau o mașină. Și pe fundal, în loc să auzim sirenele, cum era normal, era o coloană sonoră montată și chiar râdeam cu un coleg <<Îți dai seama ce înjurau îăștia doi în logan când se țineau după șoferul ăla>>”, a mai spus Marian Godină.

Întrebat de ce se întâmplă acest lucru pe pagina de Facebook a Poliției Române, Marian Godină a spus că: „Pentru că și acolo sunt niște polițiști. Pentru că noi suntem buni la toate. Noi, în general, românii, suntem buni la toate. Cred că ar fi mult mai indicat să apelezi la o firmă specializatîă în PR care să știe să facă lucruri calumea”.

Puteți urmări mai jos întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Adriana Nedelea și Marian Godină

Sursa foto: Facebook / Marian Godină

Citește și: Spania: Costul măștilor de protecție, inclus în coșul de consum | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir