Confidenţialitate

Marea Britanie: Un protest a degenerat în violențe de stradă la Bristol

O demonstraţie față de un proiect de lege care ar urma să consolideze prerogativele poliţiei a escaladat la Bristol, în vestul Angliei, duminică.

Mai mulţi poliţişti au fost răniţi, relatează Agerpres, citând AFP.

Sute de oameni s-au adunat în jurul secţiei de poliţie Bridewell după un protest împotriva unui proiect de lege ce prevede sporirea prerogativelor poliţiştilor în cazul protestelor non-violente. Doi ofiţeri de poliţie au fost spitalizaţi, unul cu un braţ rupt, iar cealaltă cu câteva coaste rupte, conform unui comunicat postat pe Twitter de poliţia din Avon şi Somerset.

“Ceea ce a început ca o demonstraţie paşnică a degenerat în violenţe prin acţiunea unei mici minorităţi”, a declarat un oficial al poliţiei care s-a referit la scene violente “absolut ruşinoase”. “Ofiţerii au făcut obiectului unui nivel considerabil de violenţă şi insulte”, a adăugat Will White.

Două vehicule ale poliţiei au luat foc, au fost sparte mai multe geamuri ale secţiei, fiind produse şi alte pagube.

Ministrul de interne Priti Patel a condamnat pe Twitter “scene inacceptabile la Bristol”.

“Violenţele şi dezordinea (comise) de o minoritate nu vor fi tolerate niciodată. Ofiţerii noştri de poliţie se pun în pericol pentru a ne proteja pe toţi”, a scris ea.

Pe pancartele protestatarilor se putea citi “Spune nu unui stat poliţienesc” sau “Libertatea de a demonstra este fundamentală pentru democraţie”.

Adunările publice sunt în prezent interzise în Anglia din cauza pandemiei de Covid.

Sâmbătă, la Londra, o demonstraţie împotriva măsurilor de izolare instituite în contextul pandemiei a adunat câteva mii de persoane, cel puţin 36 fiind arestate şi mai mulţi poliţişti fiind răniţi.