Marea Britanie: Pubele care „fura” datele din smartphone-urile trecatorilor

Autoritățile au cerut ca noua tehnologie să fie dezactivată

Pubele inteligente, echipate cu wifi, care colectau informații despre trecătorii posesori de smartphone erau cât pe ce să provoace un scandal de proporții în Marea Britanie.

După aproape două luni de la instalarea pubelelor pe străzile din Londra, autoritățile au cerut ca noua tehnologie să fie dezactivată.

Concepute ca să reziste la explozia unei bombe, aceste containere de noua generație sunt echipate cu sistem wifi și ecrane digitale care afișează reclame, informații financiare, știri locale în timp real și chiar eventuale probleme apărute în circulația metrourilor.

Numai că în luna iunie, în decurs de doar o săptămână, aceste pubele inteligente au înregistrat și date de pe smartphone-urile a jumătate de milion de trecători – potrivit France 24.

Fabricantul acestor dispozitive, societatea Renew a anunțat că noile produse oferă o viziune fără precedent: indică punctele de intrare și de ieșire într-un anumit loc, timpul petrecut într-un magazin și ce anume îi interesează pe utilizatorii de smartphone. Pe baza acestor informații, clientul unei anumite cafenele ar putea primi pe telefon informații publicitare despre alte cafenele pe care ar putea să le viziteze. Potrivit fabricantului, tehnologia e similară cu cea utilizată de site-urile de internet care numără numărul de vizitatori unici fără să le cunoască identitatea.

Indiferent de ceea ce poate face noua tehnologie, e nevoie ca publicul să fie informat și să își dea acordul – au precizat autoritățile din Londra, care au cerut să înceteze imediat colectarea de informații de la posesorii de smartphone. Între timp, societatea care a instalat pubelele inteligente în Londra încearcă să își vândă produsele în alte orașe ale lumii, cum ar fi New York, Dubai și Rio.