Confidenţialitate

Marea Britanie, Polonia și Canada vor asigura Poliția Aeriană a Mării Negre

România a reușit să convingă noi aliați NATO să contribuie cu militari și tehnică militară la Brigada Multinațională care va fi înființată la Craiova pentru a crește securitatea în Sud Estul Alianței.

Astfel, Canada, Germania, Turcia și Olanda se alătură celor trei state care anunțaseră deja că vor participa la nouă structură militară din România, care va avea între 3 și  5 mii de militari.

Inițial, doar Polonia, Bulgaria și SUA acceptaseră să trimită la noi, din 2018, militari și echipamente.

De la summitul NATO diu iulie, când aliații au acceptat propunerea României de înființare a brigăzii multinaționale la noi, ministrul Apărării, Mihnea Motoc dar și alți lideri  au negociat permanent.

S-a urmărit obținerea unor contribuții cu militari și echipamente la viitoarea brigadă, operațională din 2018, dar și sprijin pentru o prezență aeriană și navală mai mare în Marea Neagră.

Rezultatul celor trei luni de discuții a fost anunțat de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg care a explicat că în ceea ce privește prezența aeriană și navală, încă se poată negocieri.

,,Sunt încântat să vă anunț că mai multe națiuni și-au manifestat disponibilitatea să contribuie la sporitea prezenței noastre terestre, maritime și aeriene  în regiunea Mării Negre. Este vorba despre Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia și Statele Unite,, a spus secretarul general al NATO.

Deocamdată, nu se știe câte forțe vor trimite aceste țări la noi.

În schimb, Marea Britanie a anunțat că de anul viitor, va trimite avioane de luptă Typhoon care vor staționa la Mihail Kokălniceanu, până la patru luni.

Alături de Canada și Polonia, britanicii vor supraveghea din aer, Marea Neagră.

Totodată, în România va fi înființat și un centru comun de exerciții aeriene aliate.

Cât privește prezența aliată navală, decizia a fost amânată pentru februarie anul viitor.