Marea Britanie: O nouă identitate pentru Serghei și Yulia Skripal

Marea Britanie are în vedere să ofere fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale Yulia noi identităţi şi o viaţă nouă într-o încercare de a-i proteja de alte tentative de crimă.

The Sunday Times citeaza surse portivit carora oficiali ai agenţiei de informaţii MI6 au avut discuţii cu omologii lor din CIA privind mutarea celor doi.

Marea Britanie ar dori să le asigure celor doi siguranţa, mutând-i într-una dintre aşa-numitele ţări „cinci ochi„, ce au convenit un parteneriat de partajare de informaţii, din care mai fac parte Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

 „Locul evident pentru a-i muta este America pentru că este mai puţin probabil ca aceştia să fie ucişi acolo şi este mai uşor să fie protejaţi acolo sub o nouă identitate”, a explicat o sursă din cadrul serviciilor de securitate familiară cu negocierile, citată de ziar.

 „Este preferabil ca aceştia să fie mutaţi într-una dintre ţările menţionate, deoarece cazul lor va avea importante implicaţii de securitate”, a adăugat sursa.

Foreign Office, ministerul de externe britanic, nu a comentat deocamdată aceste informaţii.

Serghei si Iulia Skripal au fost otrăviţi luna trecută, cu un gaz neurotoxic, în oraşul englez Salisbury. Marea Britanie a învinuit Rusia de otrăvirea celor doi, pe care a numit-o tentativă de crimă, şi a cerut Moscovei să explice ce s-a întâmplat, dar Rusia neagă orice implicare. Atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana au susţinut punctul de vedere al Londrei.

Cazul a dus la cea mai mare expulzare occidentală de diplomaţi ruşi de la Războiul Rece si pana azi. Moscova a răspuns în oglindă, expulzând diplomaţi occidentali.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS