Confidenţialitate

Marea Britanie începe o campanie „din ușă în ușă” de testare pentru COVID-19

Campania va include 80.000 de persoane și este o încercare a Regatului Unit de a descoperi focarele cu mutația sud-africană a virusului, considerată cea mai periculoasă în privința răspândirii.

Din 22 decembrie încoace, Marea Britanie a descoperit 105 cazuri de infectare cu mutația sud-africană, dar 11 au fost la pacienți care nu au călătorit în afara țării, spune ministrul Sănătății, Matt Hancock.

Pentru a descoperi din timp eventuale noi focare, rezidenții din opt zone ale țării sunt testați dacă prezintă sau nu simptome. Vor fi 80.000 de teste, câte 10.000 de persoane în fiecare zonă, anunță agenția de știri Reuters.

Marea Britanie a lansat un program de vaccinare în masă, cu aproape 9,3 milioane de persoane care au primit prima doză, iar guvernul și oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați că noile variante ar submina eforturile de a pune pandemia sub control.

Premierul Boris Johnson a dat asigurări, la postul TV Sky News, că vaccinurile existente sunt eficiente și sunt în continuă dezvoltare, pentru a răspunde și noilor mutații.

Guvernanții au fost, însă, criticați în presă, pentru că s-ar fi decis prea târziu carantina pentru persoanele sosesc din străinătate și care ar putea aduce cu noile tulpini de virus.

Ziarul Times citează consilierii științifici de top din țară, care au spus că Marea Britanie are nevoie de restricții mai grele la frontieră, deși călătoriile către unele țări cu risc au fost interzise recent.