Confidenţialitate

Marea Britanie: Asistentele medicale vor intra în grevă după mijlocul lunii decembrie, mișcare fără precedent în peste 100 de ani | AUDIO

În Marea Britanie, asistentele medicale vor intra în grevă după mijlocul lunii decembrie, o mişcare fără precedent în peste 100 de ani, notează agenția France Presse. Acțiunea ilustrează gravitatea crizei sociale din Regatul Unit cu mişcări sociale în multe sectoare care nu s-au mai organizat de zeci de ani. Nu doar sectorul sănătății va fi afectat de greva salariaților. Mulţi alţi angajaţi din sectorul public şi privat, de la avocaţi la personalul de la sol din aeroporturi, au intrat şi ei în grevă anul acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Asistentele medicale s-au săturat”, a declarat secretarul general al sindicatului Royal College of Nurses.

Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria sindicatului, înfiinţat în urmă cu 106 ani. Sindicaliștii au anunțat două zile de protest, pe 15 şi 20 decembrie, după ce negocierile cu reprezentanții guvernului nu au dus la niciun rezultat.

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieţii, inflaţia depăşind 11%.

Ministrul Sănătăţii susține, în replică: „acesta este o perioadă dificilă pentru toată lumea”, iar guvernul nu poate răspunde cerinţelor „inaccesibile” ale sindicatului din sistemul medical care „reprezintă pentru buget o creştere salarială cu 19,2%”.

Această grevă intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanţat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă. Guvernul a anunţat o creştere a bugetului de 3,3 miliarde de lire sterline anul viitor şi în 2024. În Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate. Iar peste şapte milioane de britanici aşteaptă să primească tratament în spitalele engleze, ceea ce reprezintă un nivel record.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Kiev: Medicii cardiologi au operat zilele trecute un copil într-un spital fără apă și curent electric. „Ne vom face datoria până la capăt” | AUDIO