Confidenţialitate

Marcel Ciolacu: TVA-ul general nu crește. TVA pentru alimente și medicamente rămâne la 9% și 5% pentru energie, lemne de foc, gaze și cărți | VIDEO

Premierul României – Marcel Ciolacu – a susținut luni, 25 septembrie 2023, declarații de presă la începutul ședinței de guvern pe tema modificărilor fiscale. „Austeritatea a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19% la 24%”, a spus Marcel Ciolacu. Premierul a mai spus că „Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat, am să fac eu acest lucru”.

Guvernul adoptă luni, 25 septembrie 2023, modificările fiscale într-o ședință care a început cu două ore mai târziu decât era anunțată inițial. Potrivit unor surse politice, proiectul de lege va suferi câteva modificări față de variantele anunțate până acum. Luni dimineață, premierul a avut o nouă întâlnire cu ministrul Finanțelor, pentru a discuta aceste detalii.

Înainte de ședința de guvern pentru adoptarea modificărilor fiscale, Marcel Ciolacu a spus, într-o declarație de presă, că: „Bugetul României se bazează pe taxe plătite de salariați, consum și investiții publice. Avem, însă, un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital”.

„Există un interes vital: să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim despre o miză uriașă peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD – care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră. Nu-mi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale României”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Acest guvern nu crește TVA general și păstrăm la 9% TVA pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA cel mai mic de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți”

Printre măsurile fiscale, Marcel Ciolacu a menționat că TVA-ul la alimente și medicamente rămâne la 9%, iar TVA la energie, lemne de foc, gaze și cărți rămâne la 5%: „Deci nu există niciun risc ca prețurile să crească la iarnă”, a subliniat Marcel Ciolacu.

„Am văzut tot felul de comentarii ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Austeritatea a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19% la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare. Acest guvern nu crește TVA general și păstrăm la 9% TVA pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA cel mai mic de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10%”

„Deci nu există niciun risc ca prețurile să crească la iarnă. În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10% de la 3000 la 3300 (n.r. de lei). Iar în construcții, prin Ordonanță de Urgență, mărim salariul minim cu 12,5% – de la 4000 la 4500 (n.r. de lei)”, a spus Macel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”

„Vorbim, astfel, despre o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus. Este adevărat: unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Este nevoie de o reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum”

„Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat, am să fac eu acest lucru. Nu am de gând să dau niciun pas înapoi. Este nevoie de o reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”, a conchis premierul României.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Citește și: Ședința pentru adoptarea modificărilor fiscale începe cu 2 ore mai târziu decât a fost programată