Confidenţialitate

Ajutorul oferit de Guvern pentru transportatori. Marcel Ciolacu: „Cred cu tărie că așa reintrăm într-o logică economică” | VIDEO

Marcel Ciolacu – premierul României – a anunțat joi, 18 ianuarie 2024, care sunt măsurile luate în contextul protestului transportatorilor. Manifestația a ajuns joi în cea de-a 8-a zi. De asemenea, premierul României a anunțat înaintea ședinței de Guvern și primele măsuri pentru protestatarii fermieri.

Măsurile anunțate de Marcel Ciolacu pentru transportatori

 • În cazul transportatorilor protestatari, Marcel Ciolacu a anunțat că „Avem Ordonanțe și Hotărâri de Guvern agreate cu reprezentanții transportatorilor. Modificăm modul de realizare a cântăririlor la punctele de trecere a frontierei”.
 • Marcel Ciolacu a mai precizat că se vor stabili limite conform legislației europene privind toleranțele de depășire a greutății camioanelor.
 • „Clarificăm efectuarea ITP-ului pentru vehiculele lente”, a mai spus Marcel Ciolacu joi, 18 ianuarie 2024.
 • ASF a anunțat că a găsit calea spre un nivel decent al RCA, a mai spus Marcel Ciolacu și a adăugat că „va fi un preț acceptabil”.
 • „Se va permite plata în rata a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât camionul este tras pe dreapta din diferite motive”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Cred cu tărie că așa reintrăm într-o logică economică”

 • „În domeniul Transporturilor, unde avem câteva Ordonanțe și Hotărâri de Guvern agreate împreună cu reprezentanții transportatorilor. Astfel:
 • Modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor și stabilim limite conform legislației europene privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;
 • Clarificăm și elementele importante convenite cu transportatorii privind efectuarea ITP a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier;
 • Corelăm dispozițiile privind încheierea și executarea contractelor de transport pentru transporturile naționale cu normele internaționale: concret – abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional CMR, iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voința părților exprimată în contractul de transport;
 • Cred cu tărie că așa reintrăm într-o logică economică. Venim azi și cu dispoziții mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conductătorii auto: transport persoane sau transport marfă.
 • Pe măsură ce vor fi gata noi acte normative din setul agreat împreună cu fermierii și transportatorii nu am nicio reținere să facem ședință de Guvern chiar la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.
 • ASF a anunțat deja public că a găsit împreună cu transportatorii calea spre un nivel decent al RCA-ului la transportul de marfă. Va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori cu 2-3 camioane care nu au posibilitățile firmelor cu flotele mari. În plus, se permite plata în rate a RCA-ului și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive.

În final, vreau să mulțumesc miniștrilor Agriculturii și Transporturilor pentru dialogul constant purtat cu fermierii și transportatorii care de altfel va și continua”, a spus Marcel Ciolacu joi, 18 ianuarie 2024.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Pachetul de măsuri pentru fermierii protestatari, anunțat în a 8-a zi de manifestații: 250 de milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal