Confidenţialitate

Marcel Ciolacu anunță măsuri anti-shrinkflație pe modelul francez: „Producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul dacă prețul produsului a rămas neschimbat” | AUDIO

Fenomenul schrinkflation (shrinkflației) ajunge pe masa Guvernului, iar premierul Marcel Ciolacu anunță reglementări pe modelul francez. Producătorii vor fi obligați să semnaleze pe ambalaj că au redus gramajul, deși prețul produsului a rămas neschimbat. Este o formă de înșelăciune, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern de astăzi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marcel Ciolacu: „Unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune”

Șeful Guvernului a anunțat că vor fi adoptate măsuri anti-shrinkflație pe modelul francez: producătorii vor fi obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul unui produs și că prețul acestuia a rămas neschimbat.

„Unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor. Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent, iar în paralel să pregătim o reglementare pe modelul francez – producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul dacă prețul produsului a rămas neschimbat”, a spus Marcel Ciolacu.

Ce este fenomenul „Shrinkflație”?

Fenomenul „Shrinkflație” sau țeapa de la raft, cum a fost numită de unii consumatori, afectează tot mai multe țări, în contextul în care oamenii se confruntă cu o scădere a puterii de cumpărare din cauza inflației.

Luna trecută, ministerul francez de Finanțe a anunțat că începând cu luna iulie retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor.

Măsuri similare au fost luate sau anunțate și de alte țări, precum Ungaria sau Coreea de Sud.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vâlcea: Amenzi de peste 3.000 de lei și dosare penale pentru pescuit în perioada de prohibiție. Polițiștii au confiscat 100 de kg de pește de la cei prinși | AUDIO