Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, despre Legea pensiilor și impactul bugetar al acesteia: „Noi vom fi, cred, în primele cinci state ca și creștere economică” | VIDEO

Pe 20 noiembrie 2023, Legea pensiilor a trecut de votul final cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și au fost 17 abțineri. Invitat în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM, într-un dialog cu Ioana Ene Dogioiu, Marcel Ciolacu spune că încă nu a discutat cu președintele României – Klaus Iohannis – dar „nu văd o reținere din partea președintelui”.

Ioana Ene Dogioiu: Avem o nouă Lege a Pensiilor. Nu a fost atacată la CCR. Va merge la promulgare. Aveți vreo emoție în privința promulgării?

Marcel Ciolacu:Nu. În primul rând, Legea Pensiilor – cum este normal – a fost lucrată de ministrul Muncii și toată echipa. E o muncă de foarte mult timp. Am avut vreo trei proiecții făcute de către Banca Mondială. În ultimele luni a fost o negociere aplicată cu cei de la Comisie și a fost trecută, nu de către PSD – ca să fim corecți – în PNRR. Era nevoie de o nouă Lege a Pensiilor Generale. Și Comisia a insistat foarte mult, cum este corect, cu inechitățile din Legea Pensiilor.

Pentru că foarte mulți români au ieșit la pensii pe diferite legi. Trebuia un T0. Dar nu trebuie să ne sperie acest lucru; este normal. Suntem la 30 de ani de la Revoluție. Eu unul am îmbătrânit în această perioadă. Dar, ciclic, cam în această perioadă vii și repui lucrurile, recreezi un T0”.

Ioana Ene Dogioiu: Ați mai repus o dată, ați mai încercat să le repuneți o dată cu legea doamnei Olguța Vasilescu. Îi spun așa că domnia sa era ministrul Muncii și nu a fost nicio…

Marcel Ciolacu:A fost și o lege a salarizării – Legea 153 – este în aceeași paradigmă. Au fost niște lucruri intermediare și în acest moment sunt sustenabile cu proiecte, cu consultanți. Devine ceva predictibil și sustenabil pe o perioadă mai lungă de timp”.

Marcel Ciolacu: „Nu am vorbit cu domnul președinte. Categoric că voi avea această discuție, dar nu văd o reținere din partea președintelui”

Ioana Ene Dogioiu: Vom vorbi și despre sustenabilitate și predictibilitate. Vă întrebam dacă aveți emoții în privința promulgării.

Marcel Ciolacu: „Nu. Nu am vorbit cu domnul președinte. Categoric că voi avea această discuție, dar nu văd o reținere din partea președintelui. Haideți să fim corecți: sunt două lucruri, două aspecte care nu s-au întâmplat numai la legea pensiilor.

Am avut un Parlament foarte activ și e tânără democrația. Unde s-au făcut la toate legile o sumedenie de excepții. Au fost făcute de toate partidele, mai ales în ultimul an – când vin alegerile – toată lumea vine cu anumite propuneri specifice zonei pe care o reprezintă”.

Ioana Ene Dogioiu: Și acum, de altfel.

Marcel Ciolacu: „Acesta este jocul democratic. Vorbim la Codul Fiscal. A fost modificat de vreo 500 de ori. Același lucru s-a întâmplat și la legea pensiilor și la multe alte sectoare. Am venit în acest moment, după studii și negocieri… Vrem să trăim în Uniunea Europeană, vrem să avem sănătatea din Uniunea Europeană, vrem să avem toate serviciile publice din Uniunea Europeană… aceleași drepturi ca și în Uniunea Europeană, să circulăm liber, dar toate regulile le facem noi”.

Impactul bugetar al Legii pensiilor

Ioana Ene Dogioiu: Domnule prim-ministru, ați pronunțat cuvântul cheie, unul dintre cuvintele cheie: sustenabilitate. Ați aflat până la urmă, ați calculat care este impactul bugetar al acestei legi a pensiilor?

Marcel Ciolacu: „Eu știam, vă dați seama că știam acest calcul de la început”.

Ioana Ene Dogioiu: Spuneți-ne și nouă care este.

Marcel Ciolacu: „În primul rând, noi venim după o inflație foarte mare. O inflație record pentru România a timpurilor acestea. A mai avut inflația și mai mare după Revoluție. 13,8% este media inflației. Conform legii – și legile trebuiesc respectate – trebuie venit cu 13,8% pe partea de contribuție. Ca să fim foarte bine înțeleși pensiile speciale nu vin aici. Dimpotrivă, ce se mărește pe partea de contribuție se scade din partea așa-spusă specială. După ce se aplică acest lucru, venim cu noua lege a pensiilor generale – unde se face recalcularea. Aici, impactul pe 13,8% este de 16 miliarde de lei”.

Ioana Ene Dogioiu: Pe lunile…

Marcel Ciolacu:Nu. 16 miliarde pe tot anul”.

Ioana Ene Dogioiu: Pe tot anul viitor.

Marcel Ciolacu: „Pe tot anul…”.

Ioana Ene Dogioiu: Și pe 2025, pe un an întreg, care este impactul?

Marcel Ciolacu: „Inflația de 13,8% este 16 miliarde de lei. Vom vedea care va fi media inflației în… Din punctul meu de vedere, se va încadra în jur de 9%, 9 și ceva la sută. Până în 10% pe toată media a anului. Și vine recalcularea. Recalcularea mai necesită pe cele patru luni de zile încă 10 miliarde de lei”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci 26 în total pe anul viitor. Pe 2024.

Marcel Ciolacu: „Pe anul 2024. În 2025 vor fi 33 de miliarde. Creșterea PIB-ului în România este de aproape 300 de miliarde de lei în ultimii doi ani. Vom avea anul acesta o creștere a PIB-ului – noi vorbim nominal – de 176 de miliarde de lei. Știu că intervine deflatorul care scade, spune cifra reală pentru că avem și creșterea economică.

Nimeni din Europa nu a avut creșterea economică estimată. Noi vom fi, cred, în primele cinci state ca și creștere economică. Chiar așa cât va fi de 2,2%. Anul viitor avem o creștere economică estimată de către toată lumea în jur de 3,4%. Asta înseamnă, nominal, o sumă de aproximativ 150 de miliarde. Creșterea PIB-ului – numai de aici, din creșterea economică. Dacă punem… noi avem una dintre cele mai mici impozitări ale capitalului și avem una dintre cele mai mari impozitări ale muncii, dar avem o medie foarte scăzută de 27% – avem cea mai mică medie de impozitare a locuințelor. Din toată Europa”.

Ioana Ene Dogioiu: Le veți crește anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Anul viitor nu poți să vii cu creșteri economice nu pentru că…”

Ioana Ene Dogioiu: Creșteri de taxe…

Marcel Ciolacu: „Creșteri de taxe, scuzați-mă, nu pentru că este an electoral. Pentru că va trebui să venim cu reforma fiscală. Nu mai putem tot timpul improviza. Vom veni la fel ca și în cazul pensiilor generale cu o lege clară și din acel moment știm spre ce ne îndreptăm”.

Urmărește întreaga ediție specială „Piața Victoriei”, cu Ioana Ene Dogioiu și Marcel Ciolacu aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Ciolacu, la Europa FM, în dialog cu Ioana Ene Dogioiu: „Anul acesta o să scot România la lumină și o să mă țin de ce am negociat cu Comisia” | INTERVIU VIDEO