Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: „Dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm MApN, MAI, Justiția” | VIDEO

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Întrebat despre pensiile speciale, Marcel Ciolacu a spus că: „Dacă în acest moment luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din România”. „Sper că săptămânile următoare în Parlament să trecem o lege cu pensiile speciale care să fie și constituțională, dar care să nu creeze un haos în sistem în România. Cine dorește să se pensioneze, să aibă timp și cine este în activitate să știe că gradual vor fi anumite modificări”, a mai precizat președintele PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioana Ene Dogioiu: Cum facem cu pensiile speciale, care sunt o nucă extrem de tare. Cu plata a doua, cu chiu cu vai se pare că s-a rezolvat, adică și legea avertizorului a fost adoptată, dar și decarbonificarea este adoptată de Guvern. Dar ce facem cu pensiile speciale?

Marcel Ciolacu: „Din punctul meu de vedere, avem o lege deja trecută prin Parlament, prin avizele tuturor miniștrilor și nu vă ascund că și azi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru și cu toți miniștrii de resort în domeniu și ministrul Muncii – pentru că el este șeful de filă pe acest jalon – și căutăm soluțiile cele mai bune”.

„Dacă în acest moment luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din România”

„Este o discrepanță mare între practica din Uniunea Europeană – mă refer la pensiile magistraților, la pensia din Apărare, din Ordine Publică, din Siguranță Națională – și ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia și discuțiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate.

Dacă în acest moment luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din România. Dacă dorim acest lucru… Eu nu-mi doresc acest lucru.

Mergem ad-litteram și, nu vă supărați, acel Guvern era condus de un prim-ministru de Dreapta. Acel Guvern era un Guvern de dreapta. Eu nu știu cum niște oameni după ce au ținut PNRR-ul ascuns de către toată lumea – poate au făcut din neglijență, poate au făcut-o din neștiință – nu au lăsat să fie… Asta înseamnă să lași să nu fie ceva într-o dezbatere publică.

Nu este o decizie politică ușoară. Pentru că în spațiul public este o mare ură împotriva pensiilor speciale, îndreptățită. De ce? Pentru că anumite categorii au găsit oportun să facă niște excese: faptul că ai mai mult la pensie decât ai avut în activitate, faptul că-ți faci calculele pe ultima lună de zile față de regulile europene prin care se fac, de obicei, pe ultimele 12 luni. Tot felul de modificări legislative în funcție de cum a convenit cuiva a creat un val masiv de ură împotriva acestor pensii. Armata nu poate să aibă pensie specială – Armata are pensie de serviciu. Aceeași pensie de serviciu…”, a spus Marcel Ciolacu la Europa FM.

„Săptămâna viitoare, coaliția are obligația de a veni cu anumite amendamente astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului”

Ioana Ene Dogioiu: Niciuna nu se numește pensie specială. Sunt pensii prin legi speciale…

Marcel Ciolacu: „Prin legi speciale. Franța are lege specială în ceea ce privește Armata, Ordinea Publică și Serviciile…”.

Ioana Ene Dogioiu: Aici este vorba despre cuantum…

Marcel Ciolacu: „Belgia, Germania… Sunt 22 de state. Exagerarea unde a mai fost: Nu poți să ieși la pensie la 45 de ani, exact când ești în maturitatea profesională…”

Ioana Ene Dogioiu: De acord și ce faceți cu asta?

Marcel Ciolacu: „Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare. Mai mult, săptămâna viitoare, coaliția are obligația de a veni cu anumite amendamente astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului pentru că altfel legea trece tacit prin Senat și nu poate să mai aibă modificări. Cum este ea acum… nu este acceptată ca îndeplinire de jalon de către Comisia Europeană”.

Ioana Ene Dogioiu: Eu sunt de acord cu ce îmi spuneți – chestiunea militarilor și chestiunea din Justiție sunt delicate.

Marcel Ciolacu: „Nu este nimic… Ce hotărâm? Lăsăm o țară…”

„La Parlament nu trebuie să existe niciun fel de pensie specială”

Ioana Ene Dogioiu: Sunt delicate, dar nu sunt singurele pensii speciale. Să ne aducem aminte că în proiectul acesta de lege există două categorii de pensii care nu au suferit nici măcar o fărâmă de coafare – pensiile parlamentarilor și pensiile primarilor.

Marcel Ciolacu: „Pensiile parlamentarilor nu sunt pe această lege”.

Ioana Ene Dogioiu: Sunt pensii speciale… Ați umblat la ele?

Marcel Ciolacu: „Știți foarte bine că eu nu am pensie specială. Mi-am dat demisia de fiecare dată”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu am vorbit de dumneavoastră personal. Vă întreb: pensia parlamentarilor?

Marcel Ciolacu: „Noi avem de îndeplinit ca și jaloane: avem de venit cu noua lege a pensiilor – unde să închidem inechitățile și cred că acolo vom avea abordarea și în ceea ce privește parlamentarii și primarii…”.

Ioana Ene Dogioiu: Credeți? Nu sunteți sigur?

Marcel Ciolacu: „Suntem… Nu este pe aceeași lege, asta încerc să vă… Este o lege distinctă de…”

Ioana Ene Dogioiu: Noi discutăm principiul în momentul acesta. Ce faceți cu pensiile parlamentarilor?

Marcel Ciolacu: „Din punctul meu, Marcel Ciolacu, care și-a dat demisia de două ori până acum ca să nu aibă vreun fel de indemnizație parlamentară, cu toate că practica europeană este cu totul alta, dar realitatea țării îți impune să ai altă abordare, din punctul meu de vedere, la Parlament nu trebuie să existe niciun fel de pensie specială”.

„Trebuie să înaintăm și să discutăm pe fiecare categorie în parte cu CE”

Ioana Ene Dogioiu: Și la primari? Ele sunt suspendate din plată în momentul acesta, dar există în lege. Deci, ar trebui să existe?

Marcel Ciolacu: „Haideți să închidem… Pensiile speciale în acest moment – care este jalonul la cererea de plată numărul 3 – urmând la cererea de plată numărul 4, unde avem toate capitolele: noua lege a salarizării, noua lege a pensiilor și sunt ferm convins că vom veni cu o abordare în coaliție, o abordare corectă”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci, până în acest moment, îmi spuneți că nu ați ajuns la o concluzie pe pensiile speciale. Încă vă căutați…

Marcel Ciolacu: „Din punctul nostru de vedere, politic și de funcționare a României, am ajuns la o concluzie, o concluzie corectă: Trebuie să înaintăm și să discutăm pe fiecare categorie în parte cu CE pentru că noi în PNRR ne-am asumat ceva care ar depopula total Justiția, Apărarea – când ai un conflict la frontieră, Ordinea Publică – când ai una dintre cele mai sigure țări din lume și toate Serviciile de Siguranță Națională”.

„Exclud să pierdem vreun ban din PNRR, indiferent de jalon”

Ioana Ene Dogioiu: Vă asumați pierderea banilor pe acest jalon?

Marcel Ciolacu: „Nu, exclud să pierdem vreun ban din PNRR, indiferent de jalon. Trebuie să existe… Eu înțeleg și CE că nu dorește să creeze un precedent, dar sunt mult prea multe argumente”.

Ioana Ene Dogioiu: Excludeți, ce înseamnă?

Marcel Ciolacu: „Argumentele sunt în primul rând legislația din celelalte țări europene”.

Ioana Ene Dogioiu: Dacă excludeți înseamnă că vă veți conforma solicitărilor CE.

Marcel Ciolacu: „Nu. Înseamnă că vom merge și vom avea un dialog concret”.

Ioana Ene Dogioiu: Și dacă CE rămâne pe aceste poziții, asumați pierderea banilor, dacă CE rămâne pe poziția de acum, cea pe care v-a transmis-o.

Marcel Ciolacu: „Mergem cu legislația din Germania”.

Ioana Ene Dogioiu: Germania este Germania, cu alte deficite, cu alte situații. Eu vă întreb pe situația de acum, pe poziția aceasta…

Marcel Ciolacu: „Cu ce legislație din ce țară a UE doriți să mergem?”

Ioana Ene Dogioiu: Domnule președinte Ciolacu, nu pe mine trebuie să mă convingeți. Eu vă întreb: dacă nu veți convinge CE, asumați pierderea banilor sau vă conformați?

Marcel Ciolacu: „Nu știu… Mergem cu legislația de unde este comisarul responsabil…”.

„Sper că săptămânile următoare, în Parlament, să trecem o lege cu pensiile speciale care să fie și constituțională, dar care să nu creeze un haos în sistem în România”

Ioana Ene Dogioiu: Nu, eu vă întreb din nou: Dacă CE este inflexibilă, cum a fost până acum, asumați sau nu pierderea banilor?

Marcel Ciolacu: „Stați că înseamnă că jucăm la impunere… Am înțeles că unii care nu au fost pregătiți – hai să vedem de unde a plecat răul – unii care au fost întâmplător prin anumite funcții în statul român, au depășit aceste funcții, au făcut niște greșeli. Repet: dacă este nevoie, mergem ad-litteram cu legislația din țara care este comisarul și să vedem că acel comisar, care are aceeași legislație la el în țară, va spune că legislația din România nu este bună”.

Ioana Ene Dogioiu: În țara respectivă pot să fie cu totul alte situații, deficite… Dar vă întreb din nou: Dacă CE rămâne pe poziția de acum, ce alegeți?

Marcel Ciolacu: „Eu nu cred că CE, dacă există un dialog pe fiecare domeniu în parte și nu se vine cu perspectivă clară – cred că asta ne interesează […]. Dacă am greșit ceva în trecut, ne asumăm prezentul și în acest moment creăm viitorul. Dacă venim corect, pe o perioadă îndelungată, niște argumente cum trebuie să nu depopulezi anumite sisteme…”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci am înțeles, nu vreți să faceți corecții majore…

Marcel Ciolacu: „Nu putem renunța la acest lucru. Creăm un haos în România dacă în acest moment avem abordarea trecută de Cîțu și cel de la MIPE – cum au trecut ei ad-litteram în PNRR. Niciun om politic din România, decât ei au putut să-și asume o asemenea tâmpenie pe care au trecut-o acolo”.

Ioana Ene Dogioiu: Eu înțeleg așa de la dumneavoastră: Ori reușiți să convingeți CE, ori asumați pierderea banilor.

Marcel Ciolacu: „Nu. Știți că în primul rând depui cererea de plată numărul 3, ai 2-3 luni cât se discută dacă jalonul este îndeplinit, Comisia îți dă 6 luni – extensie de discuții să fundamentezi de ce acel jalon….”

Ioana Ene Dogioiu: Deci mizați pe o temporizare.

Marcel Ciolacu: „Este o perioadă, totuși, îndelungată. Dar cu adevărat sper că săptămânile următoare în Parlament să trecem o lege cu pensiile speciale care să fie și constituțională, dar care să nu creeze un haos în sistem în România. Cine dorește să se pensioneze, să aibă timp și cine este în activitate să știe că gradual vor fi anumite modificări”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Președintele PSD, despre Petre Daea în contextul eșecului negocierilor cu CE: Vom vedea la rotativa guvernamentală dacă e vinovat | VIDEO