MARAMUREȘ: Stațiuni fără canalizare

În Maramureş din cele 74 de localităţi ale judeţului, 5 nu sunt racordate la reţeaua de apă.

Circa 40 la sută din locuitori nu beneficiază nici de canalizare atât la oraşe cât şi la comune.

Foarte mulţi s-au conectat la sisteme independente de epurare, în timp ce alţii folosesc încă wc-urile din curte – transmite corespondentul Europa FM, Mica Șvab.

În ultimii 3 ani, judeţul Maramureş a implementat un proiect de investiţii în valoare de 120 de milioane de euro, privind “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată”.

Cu toate acestea, la ora actuală 40 la sută din locuitori nu sunt racordaţi la reţeaua publică de canalizare.

Circa 30 de mii de maramureşeni au ales să investească în sisteme independente de epurare în timp ce alţii, neavând posibilităţi financiare folosesc în continuare vechile wc-uri din curte.

Sunt anumite localităţi turistice precum Botiza cu peste 2700 de locuitori, unde jumătate dintre aceştia nu sunt racordaţi la nici o reţea de canalizare.

La fel este şi în staţiunea Ocna Şugatag. Aici doar 50 la sută din localnici au canalizare. Probleme există şi în oraşe, precum Cavnic, Seini, Ulmeni şi Vişeu.

În aceste zone, pentru drumurile europene administrate de CNADR nu s-au obţinut avizele necesare, iar în alte zone sunt tronsoane de drum ce nu au fost trecute încă în domeniul public, un alt motiv pentru care nu s-au realizat lucrări.

SC Vital operatorul care prestează servicii de alimentare cu apă şi canalizare în Maramureş, are în vedere implementarea unui nou proiect prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare de 176 de milioane de euro, care ar permite extinderea reţelei de apă şi canalizare şi în localităţile cu peste 2000 de locuitori.

Proiectul va fi finanţat după elaborarea documentațiilor tehnice, iar lucrările ar putea demara la începutul anului 2018.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS